Parada konja i šešira na pariskom hipodromu

Izvor: Blic, 19.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada konja i šešira na pariskom hipodromu

Elegantne dame obučene po poslednjoj modi, muškarci u frakovima s neizbežnim cilindrima na glavama. Političari, glumci i druge poznate i bitne face u ložama, a na trkačkoj stazi najbolji konji sveta, vredni milione evra. U Parizu je održana još jedna velika evropska galopska trka „Trijumfalna kapija" sa nagradnim fondom od četiri miliona evra!

U svečanim ložama najbogatiji ljudi iz celog sveta, veliki broj zvaničnika Pariza i uglednih ličnosti iz sveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << politike, biznisa, sporta i umetnosti uživali su u brzini konja i u klađenju. A na tribinama trkališta u Bolonjskoj šumi dobro se provodilo i 50.000 „običnih smrtnika" – ljubitelja konjičkog sporta.

Vlasnici rasnih galopera, osvajača najvećih trofeja, ponosno su posmatrali svoje konje, a najsrećniji među njima, čini se, tog nedeljnog popodneva početkom oktobra bio je Aga Kan. On je vlasnik trkačkih štala po Francuskoj i Irskoj, a njegova omica Zarkava ovog puta odnela je pobedu, uvećala konto nagrada na 3,2 miliona evra, a blistavi veliki pehar ostao je u Francuskoj.

– Bilo je veoma uzbudljivo. Moja porodica odgaja konje u Indiji i Evropi već 90 godina, ali ovo je najdraža pobeda i poseban dan u mom životu – prokomentarisao je kratko Aga Kan.

Rođen pre 72 godine u Švajcarskoj, gde se i školovao, a zatim diplomirao na Univerzitetu Harvard u Americi, nastavio je tradiciju svojih predaka odgajanjem rasnih galopera. Zahvaljujući omici Zarkavi i njenom džokeju Kristofu Sumilionu u sedlu, još jednom se upisao u anale trke „Trijumfalna kapija", prvi put održane davne 1920. godine.

Zvezda „Lonšana", inače izuzetno lepa i snažna omica, stara samo tri godine, pred kojom je, po svemu sudeći, trebalo da bude blistava karijera neće se, međutim, više takmičiti. To je, na zaprepašćenje posetilaca trke, stručnjaka, trenera i džokeja, izjavio posle trke vlasnik Zarkave. Povlači je za priplod.

Ni najveći odgajivači galopera na svetu šeik Muhamed al Maktum, vladar Dubaija, multimilioner iz Irske Majkl Tabora, Bo Derek i Majkl Smit, baron Von Ulman iz Nemačke i članovi čuvene porodice Vildenštajn nisu mogli da utiču na njegovu odluku. Ona je ostala konačna.

Lonšan je, inače, najveće, najpoznatije i najprestižnije trkalište na kome su prve konjičke trke održane daleke 1857. godine. Smešten je u Bolonjskoj šumi, na obodu centralnog dela Pariza, prostire se na 57 hektara i ima nekoliko trkačkih pista. Tribina može da primi 50.000 gledalaca. Tu su i veliki padok, 90 boksova za konje, svlačionice i merionice za džokeje. Na hipodromu se nalazi nekoliko prelepih restorana, saloni, barovi, prodavnice suvenira, pres centar i parking za 5.000 vozila.

Na trci u Lonšanu su i ove jeseni posebnu pažnju privukle legendarne filmske zvezde Alen Delon i Omar Šarif. Prvi je dugi niz godina bio veliki prijatelj s preminulim predsednikom „Frans galopa", prebogatim Žan-Lukom Lagarderom, dok je Omar Šarif odavno zaštitni znak trke „Trijumfalna kapija".

– Srce mi je lupalo u grudima tokom nadmetanja – priznao je Šarif, i objasnio da je konje zavoleo davno, kada je osetio sve njihove čari na snimanju filma „Lorens od Arabije".

Kao i većina prisutnih, i oni su okušali kockarsku sreću, pogodili pobedu Zarkave i naplatili dobitak na kladionici koja je radila fantastično. Samo je na klađenje „kvinte", u kome je trebalo pogoditi pet grla po redosledu prolaska kroz cilj, ostvaren promet od šest miliona evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.