Otvorena Francuska nedelja - svetla Pariza na ulicama Beograda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2021, 01:09

Otvorena Francuska nedelja - svetla Pariza na ulicama Beograda

Francuska nedelja, koja ima za cilj promociju istorijskih, kulturnih i poslovnih veza između Francuske i Srbije, otvorena je večeras devetu godinu zaredom u Beogradu, a pod sloganom "Svetla Pariza na beogradskim ulicama" trajaće do 24. novembra.

Početak Francuske nedelje vezuje se za popularni običaj u Francuskoj - doček mladog francuskog vina Novi Božole, koje su zvanice Francusko-srpske privredne komore, koja taj događaj organizuje u Srbiji, večeras degustirale >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na svečanom otvaranju u Beogradu.

Veliki broj zvanica pozdravili su novi ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar i predsednik Francusko-srpske privredne komore Dragan Stokić, koji je istakao da je značaj ovogodišnje Francuske nedelje još veći jer se odvija uživo nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije virusa korona.

Stokić je istakao da je cilj Francusko-srpske privredne komore da odnosi dve zemlje budu još jači i dinamičniji.

"Sledeće godine akcenat ćemo staviti na aktivnosti iz domena održivog razvoja s ciljem da podržimo transformaciju srpske privrede, pomognemo joj da postane efikasnija i konkurentnija u korišćenju resursa, ali i da se olakša njeno usklađivanje sa evropskim Green Deal-om", kazao je Stokić.

Predstavljajući program ovogodišnje Francuske nedelje, Stokić je naveo da će biti organizovan niz kulturnih, edukativnih i poslovnih događaja za sve ljubitelje francuske kulture i za više informacija uputio je sve zainteresovane na sajt ''www.francuskanedelja.rs''.

Ambasador Košar, kome je ovo bio prvi susret sa srpskim privrednicima, kazao je da su poslovne zajednice motor francusko - srpskih odnosa.

Prema njegovim rečima, odnosi dve zemlje su dodatno ojačani nakon prijateljske posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji.

"Naša ekonomska saradnja ostaje prioritet, a njena najbolja ilustracija su brojni veliki infrastrukturni projekti na kojima učestvuju francuska preduzeća", kazao je Košar.

Novi Božole je mlado francusko vino koje se konzumira odmah nakon fermentisanja, a širom Francuske se trećeg četvrtka u novembru dočekuje u restoranima, kafićima, uz muziku i festivalsku atmosferu.

Za zvanice Komore, osim degustacije Novog Božolea, večeras je u Beogradu organoizovana i degustacija francuskih sireva i delikatesa.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Svečano otvorena „Francuska nedelja“ pod sloganom „Svetla Pariza na beogradskim ulicama“

Izvor: Danas, 19.Nov.2021

Svečano je otvorena deveta "Francuska nedelja" pod sloganom "Svetla Pariza na beogradskim ulicama", koja ima za cilj promociju istorijskih, kulturnih i poslovnih veza između Francuske i Srbije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.