Osumnjiceni Marokanac: Samo sam hteo da opljačkam putnike

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Avg.2015, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osumnjiceni Marokanac: Samo sam hteo da opljačkam putnike

Francuski istražitelji odeljenja za borbu protiv terorizma ispitali su danas Marokanca, osumnjičenog za napad u vozu na liniji Amsterdam-Pariz, koji tvrdi da je samo pokušao da opljačka putnike.

Marokanac, identifikovan kao 25-godišnji Ajub El-Hazani, rekao je da je zapanjen optužbama da je nameravao da izvede teroristički napad, saopštio je njegov advokat.

Obaveštajne agencije nekoliko zemalja, međutim, imaju podatke o vezama Hazanija i ekstremista, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prenela je agencija AFP, podsetivši da je on u petak ušao u brzi voz u Briselu, naoružan "kalašnjikovim", automatskim pištoljem i municijom.

Svedoci navode da je počeo da puca i da je ranio jednog muškarca, a da su ga potom savladala tri putnika, američki državljani, koji su ga vezali.

Jedan od Amerikanaca je i pripadnik Nacionalne garde Alek Skarlatos koji je na konferenciji za novinare rekao da bi Hazani, da je znao da rukuje oružjem, mogao da ubije mnogo ljudi.

Skarlatos je kazao da smatra da Hazani nije imao obuku u korišćenju oružja.

Obaveštajne službe u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj i Španiji su ranije označili Hazanija kao islamskog ekstremistu.

Hazani, međutim, tvrdi da nije imao nameru da izvede džihadistički napad i da je oružje pronašao u jednom parku u Belgiji, pa je odlučio da ga iskoristi za pljačku putnika.

Osumnjičeni Marokanac je u subotu ujutro prebačen u policijsku stanicu za borbu protiv terorizma izvan Pariza. Tu policija u pritvoru može da ga drži do 96 sati.

Marokanca su savladali putnici, uključujući tri Amerikanaca, od kojih su dvojica pripadnici američkih oružanih snaga koja su za to primili medalju i pohvale američkog i francuskog predsednika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.