Izvor: Radio 021, 14.Jan.2020, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslo, Pariz i Brisel "proterali" automobile iz centra grada

Svetski ekonomski forum u videu posvećenom borbi protiv zagađenja, navodi kako su tri evropska grada promenila gradska jezgra, "proterujući" iz njih automobile.

Oslo, glavni grad Norveške, ukinuo je skoro sva parking mesta u centru grada. Na njima su nikle klupe, biciklističke staze i mali parkovi.

Pariz je potpuno zabranio saobraćaj na jedan dan u toku meseca - izabrana je nedelja, kada se za saobraćaj zatvaraju sve ulice u četiri centralne gradske zone. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Naučnici su utvrdili da je tokom tog dana, za 25 odsto smanjen nivo azot dioksida u vazduhu, jednog od toksičnih, izduvnih gasova iz automobila, koji izaziva oštećenje disajnih organa i probleme u disanju.

Brisel je smanjio broj parking mesta na ulicama za četvrtinu, da bi odvratio ljude da dolaze kolima u centar grada, pretvorivši 65 hiljada parking mesta u novi prostor za pešake, bicikliste i gradski prevoz. Manje automobila znači i manje zagađenja, bezbednije i manje bučne ulice, lakše kretanje pešaka i biciklista.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.