Oro je naš život

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jun.2018, 05:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oro je naš život

Iz Francuske su u Banjaluku stigli i Kristina Tolić (23) i David Pavlović(21). Članovi folklornog ansambla Oro iz Pariza su sa svojim klubom proputovali ceo svet, ali su im dolasci na naše prostore ipak najdraži, pa je ovogodišnja smotra u prestonici Republike Srpske bila prava poslastica. Njih dvoje su godinama najbolji prijatelji, a život ne mogu ni da zamisle bez igre i pesme.

- Folklor nam je doneo toliko toga. Prijateljstvo za ceo život, ali i pregršt uspomena >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koje ostaju urezane u duši. Sa samo devet godina sam stigla u Oro. Nisam znala ništa o folkloru, a onda su me roditelji odveli na jednu probu da vide kako ću reagovati. A ja sam se oduševila. Sada igram, pevam, sekretarica sam u klubu - priča Kristina.

Njena majka je rođena u Parizu, a tata je u francusku prestonicu stigao iz Srbije zbog ljubavi.

- Eto, ljubav čini čuda. Obično ljude preko granice povede želja da nađu dobar posao i obezbede bolju budućnost, ali mog tatu je povelo srce. I nije pogrešio - kaže Kristina.

I kod Davida je situacija slična, njegova majka je rođena u Parizu, a tata je došao u "grad svetlosti".

- Mi smo veoma vezani za Srbiju. Dolazimo svake godine bar jednom, a kada možemo i više puta. Nedostaje nam Srbija, čak i meni koji se nisam tu ni rodio. Nismo na izvoru tradicije pa nam je valjda zato i više stalo da je održimo, kako se plamen ne bi ugasio. Trudim se da što više naučim o običajima iz svih delova Srbije. Svoja znanja prenosimo na mlađe članove Ora - kaže David.

On završava višu školu kako bi mogao da se bavi vodoinstalacijama.

- Ljudi obično kažu da folklor igraju u slobodno vreme, a ja sam u njemu u svako vreme. I na poslu mislim o tome. Prolazim u glavi koreografije, prisećam se nekih interesantnih detalja koje sam naučio o istoriji našeg naroda. Jednostavno to je moj život - kaže David.

Kristini i njemu ova Smotra je posebnija od prethodnih na kojima su bili, što zbog ambijenta tvrđave u kojoj se igra, ali i zbog defilea koji nije bio organizovan prethodnih godina.

- Defile učesnika u nošnjama kroz centar grada je divna ideja. Osećali smo se tako posebno. Banjalučani su bili oduševljeni, mahali su nam, slikali se s nama, uživali su što je u njihovom gradu ovako lepa manifestacija. Deci su se posebno dopadale nošnje i mnogi od slučajnih prolaznika su upravo zbog defilea došli u Kastel da gledaju nastupe. Promovisali smo prave vrednosti i to nam je veoma drago - rekla je Kristina.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.