Opet suzavac i sukobi u Parizu (FOTO)

Izvor: Mondo, 15.Dec.2018, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet suzavac i sukobi u Parizu (FOTO)

Na protestima u Francuskoj manje demonstranata nego prethodnog vikenda. Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je na mir i red. Od jutros uhapšeno 115 osoba. Na protestima u gradu Soasonu poginula žena.

Protest "žutih prsluka" u Francuskoj okupio je danas manje demonstranata nego prethodnih puta, a bilo je tek sporadičnih sukoba na ulicama Pariza, prenose agencije.

Ovaj peti protestni vikend >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zaredom u Parizu protekao je uglavnom mirno, ali nasilje je izbilo na marginama skupa kada su grupe pripadnika "žutih prsluka" pokušale da probiju kordone policije, prenosi AP.

Pariska policija je saopštila da je uhapsila 115 ljudi, dok je sedam osoba pretrpelo lakše povrede.

Sukoba je bilo ispred zgrade Opere, gde su se okupili neki demonstranti da izraze svoje nezadovoljstvo.

Francuska policija ispalila je suzavac na demonstrante duž avenije Jelisejska polja, u kojoj se nalazi i sedište predsednika Francuske Jelisejska palata.

Prema zvaničnim podacima, 33.000 demonstranata je učestvovalo na protestu, dok se u isto vreme pre nedelju dana okupilo 77.000 ljudi, prenosi Rojters.

U Parizu je u protestnoj šetnji učestvovalo je oko 2.200 demonstranata koji su hodali u manjim, razdvojenim grupicama.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kamil Zihnioglu

Slični protesti održali su se i u drugim delovima Francuske, a u gradu Soasonu tokom protesta poginula je jedna žena, javili su francuski mediji. Žena je poginula u sudaru dva automobila, od kojih je jedan pokušao da zaobiđe barijere postavljene zbog demonstranata.



Izvor: YouTube/RT

"Mislim da naša demokratija ne može da prihvati okupaciju javnog dobra i elemente nasilja koji su obeležili protekle proteste, posebno u centru Pariza", kazao je juče Makron, a preneo AP.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kamil Zihnioglu

"Našoj zemlji potrebni su mir i red. Potrebno joj je da ponovo normalno funkcioniše", rekao je francuski lider nakon samita EU u Briselu.

On je insistirao na tome da je saslušao zahteve i izraze zabrinutosti demonstranata i branio je svoja obećanja da će ubrzati poreske olakšice.

Foto: Tanjug/AP Photo/Claude Paris

Makron je odbacio pozive da podnese ostavku, što je jedan od zahteva demonstranata.

Pariska policija saopštila je da je od jutros privela 21 osobu u glavnom gradu gde je počelo okupljanje pokreta "Žutih prsluka", prenela je agencija AP.

Direktor pariske policijske prefekture Mišel Delpiješ izjavio je da će mere bezbednosti biti kao i prethodne subote i da je prema navodima na društvenim mežama nekoliko desetina hiljada ljudi izrazilo spremnost da danas izađe na ulice uprkos pozivima da to ne čine u svetlu ovonedeljnog napada u Strazburu.

U Parizu će biti raspoređeno oko 8.000 pripadnika snaga bezbednosti, a na području cele Francuske oko 89.000.

Opsadno stanje u Parizu! FOTO, VIDEO

Proizišao pre svega iz narodnih i srednjih klasa, pokret "žutih prsluka" nazvan je po fluorescentnim prslucima kakve moraju da poseduju svi vozači u Francuskoj. Nosili su ih na prvom protestu protiv visoke cene gorive, a sada ih nose demonstranti koji protestuju protiv fiskalne i socijalne politike predsednika Emanuela Makrona.

Pogledajte kako je bilo na protestima prošle subote:

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.