Opersku sezonu u Marijinskom teatru će otvoriti Seviljski berberin

Izvor: Vostok.rs, 13.Jan.2015, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opersku sezonu u Marijinskom teatru će otvoriti "Seviljski berberin"

02.10.2014. -

Opera Đoakina Rosinija "Seviljski berberin" će otvoriti u sredu 232. opersku sezonu na novoj sceni Marijinskog teatra u Sankt-Peterburgu, saopštila je za RIA Novosti pres-služba Marijinskog teatra.

Operu će predstaviti u novoj autorskoj verziji francuski režiser, glumac, pozorišni pedagog, profesor Pariskog konzervatorijuma Alen Maratra. To nije prvi rad majstora u Marijinskom pozorištu, gde se >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << već u njegovoj postavci daje Rosinijeva opera "Putovanje u Rejms", dobitnica nagrada Zlatna maska i Zlatni sofit.

To je moj četvrti rad u ovom pozorištu, od toga dva su Rosinijeve opere. I sada pripremamo još jednu – blistavog "Seviljskog berberina". Pozorište je predložilo da se postavi ova opera, tačnije Larisa Gergijeva. Mislim da posle "Seviljskog berberina" mogu da uslede i nove moje postavke opera ovog italijanskog kompozitora, rekao je za RIA Novosti Maratra.

Reditelj već poznaje trupu po prethodnim radovima, zato zna mogućnosti umetnika i radi ovde sa zadovoljstvom. Glumački kasting reditelj je izveo zajedno sa Larisom Gergijevom, koja je koncertmajstor.

Naročito sam zamolio da partije Rozine i grafa izvode mladi pevači... kako bi likovi delovali verodostojno i pri tome komično – rekao je Maratra.

Radovi Maratre, prema mišljenju kritičara, odlikuju se zaista francuskim šarmom, lakoćom, humorom, upečatljivom sceničnošću. I njegova nova postavka, u kojoj, po rečima režisera, on želi da ispriča neobičnu priču, kako bi ispričao o običnim stvarima, obećava da bude upečatljiva i puna iznenađenja.

Za Seviljskog berberina u Marijinskom teatru umetnici Mirej Desanži, Kleman Stefan i Gregorija Resio napravili su veličanstvene kostime i neobične šepire. U toj predstavi će biti sve što će po Maratrinoj zamisli učiniti novu postavku pravim praznikom za publiku. Upravo u tome, po priznanju reditelja, on vidi smisao svog rada.

Maratra je u ovoj postavci i reditelj i scenograf.

Rosini je komponovao više od 40 opera, ali Seviljski berberin zauzima prvo mesto po popularnosti i traženosti u čitavom svetu. Kompozitor koga je Puškin nazivao mezimcem Evrope i Orfejem, napravio je ovo blistavo delo po motivima poznate Bomaršeove komedije u neverovatno kratkom roku – za nešto više od dve nedelje.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.