Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasnije od opasnog

Čini se kao ogromna greška, ali nije. Najopasniji reli na svetu, kojim je ne bez razloga proglašeno takmičenje u izdržljivosti i veštini, koncipirano kao trka automobila motora i kamiona od Pariza do Dakara u Seneglu, opet se održava. I sve je isto samo ambijent nije. Umesto afričkih gudura, legendarni reli voziće se u Južnoj Americi. Ništa čudno ako se uzme u obzir podatak da je već dugo godina bezbednost učesnika ugrožena raznim pretnjama terorističkih organizacija i lokalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bandi, u tolikom meri da je prošle godine iz istog razloga reli morao da bude otkazan. Kako se ne bi ponavljale iste situacije, organizatori su doneli odluku da se ovogodišnju reli vozi „gudurama Južne Amerike, tačnije od Atlantika do Pacifika.

Reli će biti vožen u 14 etapa u Argentini i Čileu, start je u Santa Rosi pored Buenos Ajresa, a završava se u Kordobi. Staza je duga 9.578 kilometara, od čega su 5.656 specijalni ispiti. Druga etapa meri 837 kilometara i najduža je od svih, dok je najduži specijalni ispit na rasporedu desetog dana.

Po prvi put Srbija će imati predstavnike u maratonskom reliju. Subotičanin Gabor Sagmajster je šampion države u moto krosu i debitovaće za „Salaj Dakar tim“ iz Budimpešte, dok će Božo Ristić, motociklista amater, voziti za japansku ekipu „Sugavara“.

Takmičare na reliju u Argentini i Čileu očekuju mnoga iskušenja, voziće se po peščanim dinama, uskim, planinskim putevima, a dodatnu muku predstavlja i prelazak kroz Patagoniju, Ande i pustinju Atakama. Za razliku od relija kroz afričke pustinje, reli u Južnoj Americi donosi i vožnju na visini od 4.700 metara. Ove godine „Micubiši“ ima mnogo rivala koji žele da mu ugroze dominaciju, pre svih „Folksvagen“, BMV i „Gordon“. U konkurenciji T2 favoriti su „Nisan“ i „Tojota“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.