On se obratio, a onda je nastao haos: Vatra, suzavac i žestoki sukobi FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 17.Apr.2023, 23:08

On se obratio, a onda je nastao haos: Vatra, suzavac i žestoki sukobi FOTO/VIDEO

Pariz -- Veliki neredi izbili su u ponedeljak uveče u Parizu, posle govora francuskog predsednika Emanuela Markona preko malih ekrana.

Makron je prethodno poručio da je čuo bes građana, i da iz toga treba izvući pouku, ali da će penzijski zakon stupiti na snagu na jesen, kao što je i planirano.

On je građanima predložio koncentrisanje pažnje oko novih projekata, koji se tiču poboljšanja uslova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rada i veće zarade, borbe protiv delikvencije i poboljšanja situacije u školstvu i zdravstvu. Sindikate je pozvao na razgovor, ali su oni to odbili, jer su u ovom trenutku spremni da razgovaraju samo o penzijskoj reformi.

Za to vreme, građani su lupali u šerpe ispred zgrada opština širom zemlje.

U Parizu se situacija posle toga otela kontroli. Protesna povorka koja se formirala, krenula je ulicama, paleći usput kontejnere koje su postavljali kao barikade.

U jednom trenutku, oko Trga Republike, došlo je i do eksplozije, kada je zapaljena kanta.

Najradikalniji demonstranti su se sukobili s policijom koja je bacala suzavac.

Francuski predsednik Emanuel Makron dao je sebi 100 dana da sredi stanje u državi nakon nedelja nasilnih protesta i gneva javnosti zbog njegovih nepopularnih poteza da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju, zatraživši od Vlade da počne otvorene razgovore sa sindikatima o brojim pitanjima.

Dva dana nakon što je potpisao zakon o povećanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, Makron je rekao da predsednica Vlade Elizabet Born treba da predloži mere koje se tiču uslova za rad, zatim, za zakon i red, obrazovanje i zdravstvena pitanja, preneo je Rojters.

"Pred nama je 100 dana smirenja, jedinstva, ambicija i akcija za Francusku", rekao je Makron. On je danas rekao da mu je žao što promene u penzionom sistemu nije podržala šira javnost.

"Da li je ova reforma prihvaćena? Očigledno nije. Uprkos mesecima razgovora, konsenzusa nema, žalim zbog toga. Moramo izvući lekcije", poručio je Makron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.