Oland: Sarkozi nedopustivo poredi Francusku sa diktaturom

Izvor: Večernje novosti, 21.Mar.2014, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oland: Sarkozi "nedopustivo" poredi Francusku sa diktaturom

BRISEL/PARIZ - Francuski predsednik Fransoa Oland oštro je osudio komentar bivšeg šefa države Nikole Sarkozija, koji je, gnevno reagujući na optužbe za korupciju, uporedio prisluškivanje kojem je bio podvrgnut sa metodama političke policije bivše Nemačke Demokratske Republike, a Francusku sa diktaturom. U emotivnom "pismu Fracuzima" koje je sinoć objavio francuski dnevnik "Figaro" na svom sajtu, Sarkozi je gnevno komentarisao >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << navode da je sudstvo prisluškivalo njegove telefonske razgovore i ocenio da su u sudskim procedurama protiv njega pogaženi osnovni principi Republike. Govoreći na marginama samita EU u Briselu, Oland je sinoć, iako je prvobitno rekao da neće odgovarati ni na kakvu polemiku, žestoko osudio Sarkozijeve reči, koje su izazvale talas protesta u redovima francuske levice i ustao u odbranu stava svoje vlade, prenosi danas francuska štampa. "Svako poređenje sa diktaturama je apsolutno nedopustivo. Naša zemlja je demokratska i tu nema mesta sumnji", istakao je Oland, poručivši da je njegova predsednička dužnost da obezbedi nezavisnost sudstva, ostvarivanje prava na odbranu, poštovanje presuda, "što važi za sve". Prema njegovim rečima, to znači da treba obezbediti da sudije i advokati mogu da rade svoj posao, onako kako ih zakon obavezuje. "Tu ću dužnost obavljati i obezbeđivati svaki put kada pravosuđe bude dovedeno u pitanje, jer težnja ka narušavanju tih načela znači i ugrožavanje poverenja građana u institucije Republike", poručio je Oland. On je, takođe, ustao u odbranu ministarke pravde Kristijan Tobira i ministra unutrašnjih poslova Manuela Valsa, koje je Sarkozi direktno optužio da su znali za prisluškivanje. "Odluku o prisluškivanju donele su nezavisne sudije, a izvršna vlast nije u tome intervenisala", objasnio je Oland i podsetio da je prisluškivanje kao mera obuhvaćeno zakonom iz 2004. godine. Sarkozi (59) se našao u centru sve zamršenijeg niza skandala koji su kulminirali ovog meseca, optužbama u štampi da je pokušao da utiče na pravosuđe, što se saznalo iz navodnih delova prisluškivanih telefonskih razgovora bivšeg predsednika i njegovog advokata, navodi AFP. On je do sada ćutao i nije se oglašavao u javnosti povodom skandala, a mnogi smatraju da je objavljivanje delova njegovih telefonskih razgovora ove nedelje definitivno uništilo svaku šansu da ostvari svoje ambicije i vrati se u politiku na vreme za predsedničke izbore 2017. Sarkozi je oštro kritikovao informacije koje su procurele u javnost, rekavši da je taj čin bio politički motivisan, negirao krivicu za korupciju u nekoliko istraga koje se vode protiv njega i rekao da nema nikakvu želju da se vrati u politiku.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Oland osudio komentar Sarkozija

Izvor: B92, 21.Mar.2014

Pariz, Brisel -- Francuski predsednik Fransoa Oland oštro osudio komentar Nikole Sarkozija, koji je gnevno reagujući na optužbe za korupciju, uporedio Francusku sa diktaturom...U emotivnom "pismu Fracuzima" koje je sinoć objavio francuski dnevnik "Figaro" na svom sajtu, Nikola Sarkozi je komentarisao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.