Odlučiće nekoliko glasova

Izvor: Večernje novosti, 09.Nov.2015, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučiće nekoliko glasova

DIPLOMATSKA bitka Srbije protiv prijema Kosova u Unesko danas treba da položi najteži ispit, jer na zasedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu, u 11 časova počinje debata, a kasnije i glasanje o zahtevu Albanije da Kosovo postane deo ove organizacije. Iako se državni vrh nada najboljem, niko ne može da predvidi kakav će rezultat biti. Naš ambasador pri Unesku Darko Tanasković kaže, za “Novosti”, da je, imajući u vidu specifičan način izjašnjavanja, na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << kog se uvažavaju samo glasovi za i protiv, a ne i uzdržani, ishod sasvim neizvestan! - Sasvim je sigurno da se povećava broj država kojima je blizak naš predlog o odlaganju ove tačke, bar do sledećeg zasedanja, za dve godine - ističe Tanasković. - Ukoliko, ipak, bude bilo izjašnjavanja, odlučiće nekoliko glasova. Dok Srbija poštenim diplomatskim sredstvima vodi bitku protiv prijema Kosova u Unesko, Priština igra prljavo. Naš ambasador morao je da uputi zvaničan protest jer su Hašim Tači i kontroverzni albanski biznismen Redžep Pacoli u foajeu pritiskali predstavnike zemalja da im daju glas. - Naši protesti su urodili plodom. Lobirali su u holu i kafeteriji Uneska, a od subote se više nisu pojavljivali - kaže Tanasković za naš list. Episkop raško-prizrenski Teodosije rekao je da su manastiri na KiM nasleđe SPC i da ne mogu opstati ukoliko na tim prostorima nema srpskog naroda.PORUKA TELIMA STUDENTI iz Kosovske Mitrovice juče su u porti hrama Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici telima ispisali poruku “Ne Kosovo u Unesko”. - Danas smo na telima ispisali našu poruku, a nadamo se da će glasanje biti povoljno za nas - rekao je Nemanja Biševac, jedan od studenata. - Naš cilj je čuvanje svetinja koje su podigli naši preci i uspeli da ih kroz svu burnu istoriju i teška vremena sačuvaju do danas. Nema ništa vrednije i lepše što je sačuvano iz srednjeg veka od Pećke patrijaršije, Visokih Dečana, Gračanice i manastira Bogorodice Ljeviške kod Prizrena - rekao je Teodosije. Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je da bi najbolje bilo kada bi KiM apsolutno bili u pravnom poretku Srbije, ali pošto nije, onda bi najbolje rešenje bilo da Kosovo ne bude primljeno u Unesko: - Borićemo se kakva god odluka da bude. Bivši komandant Sektora Sarajevo UN, penzionisani general-major kanadske vojske Luis Mekenzi rekao je juče da bi prijem Kosova u Unesko bila “uvreda ne samo za Unesko, već i za UN”. U video-klipu koji je snimljen u okviru kampanje za “No Kosovo Unesko” istakao je da je bio šokiran kada je pročitao da Kosovo hoće u Unesko, jer njegovi lideri poslednjih 15 godina ignorišu bezobzirno razaranje i skrnavljenje srpskih crkava i manastira. U okviru peticije “NoKosovoUnesco” prikupljeno je više od 138.000 potpisa.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komentar: Zvona

Izvor: Večernje novosti, 09.Nov.2015

DOK se u Parizu i širom planete vodi žestoka bitka oko pokušaja učlanjenja lažne države Kosovo u Unesko, izgleda da jedino Vuk Jeremić i Bojan Pajtić znaju ishod glasanja.Bivši šef diplomatije, a za njim i lider DS optužuju državni vrh Srbije da diže tenzije i da fingira diplomatsku borbu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.