Izvor: Politika, 08.Mar.2011, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obustavljen proces protiv Žaka Širaka

PARIZ – Sud u Parizu je danas obustavio suđenje bivšem predsedniku Francuske Žaku Širaku optuženom za korupciju zbog prigovora odbrane o zastarelosti optužbi.

Sudija Dominik Pot je obustavio proces kako bi ustavotvorni organi mogli da razmotre da li su izvesne optužbe i dalje prihvatljive na suđenju, iako, su se dogodile pre skoro dve decenije.

Pot je predložio da se suđenje nastavi negde oko 20. juna, preneo je AFP.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o zastarevanju će odlučivati apelacioni sud koji će možda morati da se obrati i ustavnom sudu, što će potrajati nekoliko meseci.

Suđenje obuhvata dva odvojena slučaja - prvi se tiče sedam fiktivnih radnih mesta, u kome se Širak tereti za sukob interesa, a drugi za 21 radno mesto gde se Širak tereti za zloupotrebu položaja.

Širak negira sve navode optužnice, a njegovi advokati su optužili sud da se iza svega kriju politički motivi.

Bivši francuski predsednik je bio povezan sa nizom korupcijskih skandala, ali nikada nije osuđen, jer je od 1995. do 2007. godine uživao imunitet kao predsednik.

Tanjug

objavljeno: 08.03.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.