Novi roman mladog novinara i pisca iz Niša - Daske pisao u Parizu, ali o odrastanju u svom rodnom gradu

Izvor: JužneVesti.com, 26.Apr.2023, 11:21

Novi roman mladog novinara i pisca iz Niša - "Daske" pisao u Parizu, ali o odrastanju u svom rodnom gradu

Daske su novi roman mladog novinara i pisca iz Niša Uroša Dimitrijevića, u kome je na neki način oživeo likove iz prvog romana, koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Nišlija sada živi u Parizu, radi u strip industriji i živi svoj san, ali je pisao o svom rodnom gradu i odrastanju u njemu. Nova priča nije autobiografska niti nastavak njegovog prvenca, ali je dogodovštine iz svog detinjstva utkao i u ovu knjigu. U knjižare širom Srbije stiže posle prvomajskih praznika, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a promociji u Nišu nada se u junu.

"Daske" su nova Uroševa priča o detinjstvu u Nišu; ilustracija: Miloš Kozlovački 32-godišnji Nišlija se dugo bavio novinarstvom u Srbiji, a 2020. godine je objavio roman Siroti mali ratovi, koji je promovisao "iz gepeka", jer zbog kovida nije bilo klasičnih druženja i okupljanja.

Ubrzo se preselio u Pariz, gde je i pisao Daske, u kojima je na neki način oživeo glavne junake iz prethodnog romana, ali kaže da ovo nije nastavak, već potpuno nova priča.

Najavljuje promociju u Nišu u junu; foto: Dunja Memarović Daske nisu ni nastavak ni prednastavak Sirotih malih ratova, iako se u obe knjige pojavljuju Vuk i Mitar. Međutim, to nisu isti oni Vuk i Mitar iz prvog romana, već možemo da ih posmatramo kao Vuka i Mitra iz neke druge dimenzije. Oni su kao neki moji Jay i Silent Bob ili. Betmen i Robin, prosto nisam mogao da ih tek tako pustim, a opet sam želeo da napišem neku drugu priču i da budem oslobođen stege prve knjige. Tako da Vuk i Mitar iz romana Daske možda samo dele neke karakterne osobine sa Vukom i Mitrom iz Sirotih malih ratova, ali nisu skroz isti. Ako ste gledali filmove Everything Everywhere All at Once ili Doctor Strange: Multiverse of Madness, sve će vam biti jasno - objašnjava Dimitrijević.

Iako je pisao iz Pariza, u Daskama se sve dešava u Nišu, od početka do kraja. Čitava radnja je u njegovom rodnom gradu, a na to ga je, između ostalog, inspirisao i mlađi brat. "Daske" su novi roman mladog novinara i pisca iz Niša; foto: U. D.

Imam mlađeg brata i on me je često pitao prvo zašto živim u Beogradu, a potom i zašto živim u Parizu i ja sam mu uvek davao moje razloge. A kada sam ja njega pitao koji mu je omiljeni grad, on bi mi odgovorio - Niš, koji mu je omiljeni park - Čair. I onda sam se shvatio da je postojao čitav jedan period u mom životu kada je Niš bio moje omiljeno mesto na planeti, tokom osnovne i srednje škole. Mogao sam da otputujem na najlepše mesto na planeti, ali sam uvek jedva čekao da se vratim u Niš, da u školskom dvorištu sa drugarima vozim skejt. Niš je za mene tada bio, pa, ako ne Njujork, onda barem Portland, a Portland je dosta kul grad - ističe Dimitrijević.

Nije reč o autobiografskoj knjizi, ali ima takvih elemenata, odnosno dogodovština iz njegovog detinjstva, koje je menjao manje ili više kako bi dobro služile priči. Nakon promocije u Beogradu, najavljuje druženje sa publikom u Nišu uskoro; foto: Dunja Memarović

Kada mi se u životu dese neke neverovatne stvari, osećam da bi bila šteta da ih ne ubacim u roman. Ako sam kao klinac kupio poster Mijatovića na dan kada je pogodio čuvenu prečku, pa mi je potom bilo zabranjeno da zalepim taj poster u stanu, da bi mi na kraju baba dozvolila da zalepim u njenom stanu, to prosto moram da ubacim u neku priču - dodaje.

Njegov roman prvenac se 2021. godine našao u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Za novi roman ne očekuje da će se naći u tom izboru, iako smatra da je kvalitetniji, a objašnjava i zašto. Priča o Nišu i dogodovštine iz Uroševog odrastanja; ilustracija: Miloš Kozlovački

Iako verujem da su Daske bolji roman od SMR, ne očekujem nikakav plasman ovog puta i to iz tehničkih razloga. Moja urednica Tamara Mitrović je u međuvremenu postala članica NIN-ovog žirija, što Daske automatski diskvalifikuje, a i ne bi bilo fer da se u trci nađe rukopis koji je neko iz žirija uređivao. Jako sam srećan zbog Tamare i drago mi je da sam na drugom romanu mogao da radim s nekim ko ima toliki kredibilitet - pojašnjava.

Da li mu je uspeh Sirotih malih ratova bio teret tokom pisanja romana Daske - ističe da mu je istovremeno bilo i lakše i teže da piše novu priču. Posle uspeha prvog romana bilo mu je istovremeno i teže i lakše da piše novi; foto: Dunja Subašić

Kada sam pisao prvu knjigu, nisam imao nikakva očekivanja, niti je bilo ko imao očekivanja. A kada sam pisao drugu, prvo sam i sam očekivao da ću napisati bolju knjigu, što mi je stvorilo pritisak, a pomislio sam da možda i neki čitaoci imaju određena očekivanja, što me je dodatno opteretilo. Međutim, sa tehničke strane, bilo je mnogo lakše napisati drugu knjigu, jer sam donekle poznavao proces i shvatio kako mi odgovara da radim - ističe.

O njegovom romanu njegova urednica navodi da su veština kojom je prvi roman napisan, britkost izraza, nesvakidašnja duhovitost i razigranost misli odlike i drugog Uroševog romana. O njegovom romanu, između ostalog, kažu da "klizi kao skejt"; foto: Dunja Memarović

U Daskama upoznajemo odrastanje ovog junaka odnosno onaj trenutak kada dečak postaje mladić - u društvu skejtera u Nišu. Pored opisa uobičajenih konflikata - na tragu pravog bildungsromana: s roditeljima, nastavnicima, drugovima, sugrađanima, ono što je rečeno za prvi roman, važi i ovde: „Ovo je ipak ljubavna priča.

Pisac Oto Oltvanji je o Dimitrijevićevim Daskama rekao da su "generacijski, tinejdžerski, melanholični i duhoviti roman, koji klizi kao skejt".

U knjižarama širom Srbije posle prvomajskih praznika; foto: U. D. Roman za mlade je vitalna, kod nas nedovoljno zastupljena forma. Daske u tom pogledu imaju sve: glavnog junaka koji mora mnogo da nauči i na kraju u tome uspe (možda), neusiljenu duhovitost, zamaskiranu ozbiljnost, pitko pripovedanje, odsustvo pretncioznosti i obilje ambicije. Koliko sam se samo dobro zabavljao! Luda, brza niška vožnja skejtom kroz popularnu kulturu sve do odrastanja. Šta je najbolje od svega? Mogu slobodno da čitaju stariji i oni koji se tako osećaju - istakao je Oltvanji.

Uroš kaže da knjiga već može da se nabavi u knjižari izdavača, Doma kulture Studentski grad na Novom Beogradu, najavljuje da će moći da se poruči putem njihovog sajta za dan ili dva, a da je plan da stigne u knjižare širom zemlje posle prvomajskih praznika.

Do sledećeg susreta sa čitaocima Uroš boravi u Parizu, radi u strip industriji i živi svoj san. Kaže da u "Daskama" ima Niša od početka do kraja; foto: Dunja Subašić

U Parizu je super i život mi je kao ona čitam-gledam-slušam rubrika u novinama, jer imam osećaj da čitam sjajne stripove i knjige, gledam jednako dobre filmove u nekim od najlepših bioskopa i idem na kul koncerte. Radim za grupu francuskih strip izdavača, ali takođe predstavljamo i DC Comics, moju omiljenu izdavačku kuću. Betmen i Supermen su mi u opisu posla, tako da možda živim san svakog nerd-a - zaključuje Uroš.

Za kraj poručuje i da će sigurno imati promociju romana Daske u rodnom gradu, nakon nedavne promocije u Beogradu, kao i da jedva čeka druženje sa čitaocima u Nišu, a nada se da će se to desiti u junu.

Na kraju teksta možete pogledati intervju "15 minuta" sa Urošem povodom njegovog prvog romana.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.