Niko kao Makron: Poslanike bira na kastingu

Izvor: B92, 12.Jun.2017, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko kao Makron: Poslanike bira na kastingu

Pariz, Beč -- Francuski predsednik Emanuel Makron, čija stranka je pobednik prvog kruga parlamentarnih izbora, izbor kandidata za skupštinu biraće kastingom.

Kako piše bečki dnevnik Hojte, Makron, kojem se, po anketama, predviđa apsolutna većina u parlamentu nakon drugog izbornog kruga, zakaznog za 18. jun, svojim kandidatima za skupštinu rekao je "vi ste oličenje nečega što još nismo imali u ovoj zemlji". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Njegovi saradnici, organizovali su, naime, svojevrsnu audiciju za poslanike, na koju se prijavilo oko 19.000 muškaraca i žena - u proseku 34 kandidata po izbornom okrugu. Specijalna partijska komisija obavila je 1.700 razgovora i izabrala više od 520 kandidata, a rukovodili su se principom - ko uspe da ubedi komisiju, može da pridobije i birače.

Oko polovine kandidata nema iskustva u politici, a oko polovine su žene.

Makron time ne može da dobije ako igra na kartu popularnosti svojih kandidata, jer, iako će na njegovoj listi biti i neka poznata lica - poput toreadorke Mari Sara sa juga Francuske, većina budućih poslanika su potpuno nepoznati.

S druge strane, u prilog im ide činjenica da uglavnom imaju duboke korene u svojim izbornim okruzima i da su usred radne karijere, te imaju dobre izglede da pobede etablirane profesionalne političare, omražene među mnogim Francuzima.

Takođe imali su, većina njih, sredinom maja u Parizu ubrzani kurs taktike izborne kampanje, gde su naučili kako da privuku birače, organizuju kampanju i zaobiđu lokalne novinare.

Aktuelna predsednica Makronovog pokreta Katrin Barbaru objašnjava da svako jutro kandidati za poslanike u svom inboksu nalaze "mali podsetnik" koji sadrži predloge tema koje birače interesuju ili podseća na obavezne sastanke.

Neke ideje za izbornu kampanju Makron je preuzeo od bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, koji ga je video-porukom podržao na predsedničkim izborima i stoga Makronov pokret ima vlastitu internet platformu na koju mogu da se uloguju svi članovi. Platforma omogućava svakom kandidatu da osmisli sopstvenu kampanju na mreži - uključujući i spisak kontakata i funkciju za prikupljanje donacija na internetu.

Osim toga, kandidati za mesto u parlamentu mogu da se reklamiraju postavljajući video snimke na Fejsbuku i Tviteru. olitikolog Žerom Sent-Mari smatra da 24-časovno usmeravanje kandidata osigurava Makronu odlučujuću prednost, jer na taj način stvara poslušan parlament. "Novi političari će mu dugovati zahvalnost ne samo za izbornu pobedu, već i za to što su uopšte prisutni na političkoj sceni" ocenio je Sent - Mari.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makron: Audicija za poslanike kao za glumce

Izvor: Mondo, 12.Jun.2017

Predsednik Francuske Emanuel Makron, čija je Republika u pokretu pobedila u prvom krugu parlamentarnih izbora, ništa ne prepušta slučaju, pa je i izbor kandidata za poslanike obavio kastingom, sličnom audiciji za pevače i glumce...Foto: Charles Platiau/Pool Photo via AP, File..Kako piše bečki...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.