Izvor: Glas javnosti, 25.Okt.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije kovao zaveru protiv Sarkozija

PARIZ - Suđenje bivšem francuskom premijeru Dominiku de Vilpenu, optuženom da je 2007. godine skovao zaveru kako bi naneo štetu tadašnjem predsedničkom kandidatu i rivalu u izbornoj trci Nikoli Sarkoziju, okončano je, javio je Bi-Bi-Si, dodavši da bi presuda trebalo da bude doneta 28. januara sledeće godine.

Britanska TV mreža navodi da su advokati odbrane na prekjučerašnjem i ujedno poslednjem ročištu izneli konačne argumente i podseća da je De Vilpen odlučno odbio >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << optužbe koje ga terete da je stajao iza zavere koja je imala za cilj da ozbiljno našteti ugledu Sarkozija u trci za novog predsednika Francuske 2007. godine. Bivši premijer je rekao i da je reč o „vendeti“, ličnoj osveti uperenoj upravo protiv njega.

Tužilaštvo je na samom kraju suđenja zatražilo da mu bude izrečena samo uslovna kazna zatvora u trajanju od samo 18 meseci koja bi, međutim, odmah bila suspendovana. Takođe, optužba je iznela i zahtev da se De Vilpenu istovremeno izrekne i novčana kazna u visini od 45.000 evra.

Na ročištu su se, dodaje Bi-Bi-Si, mogle čuti i različite opaske na De Vilpenov račun. Na tom polju prednjačio je Sarkozijev advokat koji je otvoreno ismevao eleganciju i taštinu bivšeg premijera. Štaviše, pravni zastupnik aktuelnog francuskog predsednika je rekao i da „neko može biti zgodan, visok i arogantan, a da ipak izgubi slučaj na sudu“.

Po završenom suđenju, De Vilpen se obratio novinarima rekavši da su on i njegova porodica patili četiri godine i da želi da okrene stranicu i odsad gleda u budućnost.

Tužilaštvo tereti De Vilpena za saučesništvo u nameštenoj sudskoj istrazi koja je trebalo da diskredituje Sarkozija i onemogući mu pobedu u trci za predsednika 2007. godine. Slučaj se bazira na falsifikovanim dokumentima koji Sarkozija direktno dovode u vezu s korupcionaškim skandalom. U to vreme, Sarkozi i De Vilpen bili su direktni rivali na predsedničkim izborima u Francuskoj.

Bi-Bi-Si ocenjuje da je jednomesečno suđenje bilo izuzetno dramatično.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.