Neizvesno uoči glasanja u Unesku

Izvor: Studio B, 08.Nov.2015, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesno uoči glasanja u Unesku

Generalna konferencija Uneska će u ponedeljak u Parizu raspravljati i odlučivati o zahtevu Kosova za prijem u tu organizaciju, a Srbija će učiniti sve da ta tačka dnevnog reda bude odložena i da se o tome pregovara u Briselu.

S obzirom na to da sistem glasanja u Unesku, gde su za prijem države nečlanice UN potrebne dve trećina glasova onih koji su pristupili izjašnjavanju, pri čemu se glasovi uzdržanih prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << utvrđivanja rezultata ne uzimaju u obzir, moguća su oba ishoda, jer će verovatno razlika između glasova "za" i "protiv" biti veoma tesna, ističe ambasador Tanasković.

Da bi se izbegla ovakva nepoželjna politička podela u specijalizovanoj agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu, Srbija će predložiti odlaganje rasprave o toj kontroverznoj tački dnevnog reda, bar do narednog zasedanja Generalne konferencije 2017. godine”, naveo je Tanasković.

Za donošenje odluke o odlaganju, napominje, potrebna je prosta većina glasova, uz iste propozicije postupka i utvrđivanja rezultata izjašnjavanja. Sve je, dakle, otvoreno”, zaključio je Tanasković.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da bi najbolje bilo kada bi Kosovo i Metohija apsolutno bilo u pravnom poretku Republike Srbije, ali pošto nije takva situacija, onda bi najbolje bilo da Kosovo ne bude primljeno u Unesko.

Savetnik predsednika Srbije Ivan Mrkić rekao je u petak da će delegacija Srbije predložiti da se ta tačka odloži, jer je to, kako je rekao, najrazumniji stav za čitav region.

“Naš čvrst stav je da se o takvim stvarima pregovara u Briselu, gde im je i mesto", kaže Mrkić ističući da su svi svesni teškoća i iskušenja zbog pokušaja Prištine da "svoje jednostrane i ilegalne akte nekako legalizuju na mala vrata".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je u sredu u Parizu da se ne sme dozvoliti da Unesko bude politizovan ili zloupotrebljen i apelovao na odlaganje debate o članstvu Kosova u toj organizaciji kako bi se dala šansa dijalogu.

Ako do glasanja i dođe, Dačić je pozvao sve zemlje da glasaju protiv, jer će, u suprotnom, prekršiti međunarodno pravo.

"Odložimo debatu po ovom pitanju u Unesku i dajmo šansu dijalogu jer to je jedini način da se i o ovom pitanju postigne obostrano prihvatljivo rešenje i time izbegnu dalje podele, politizacija i konfrontacija unutar Uneska. Ovakav pristup je i u duhu principa na kojima je utemeljena ova organizacija i, uvereni smo, u najboljem je interesu regionalne stabilnosti i saradnje," rekao je Dačić.

Da je ishod sutrašnje rasprave u Generalnoj konferenciji Uneska sasvim neizvesna potvrđuje i pisanje prištinskog Telegrafa, koji prenosi da kosovska delegacija smatra da se trenutno ne može predvideti da li će uspeti da obezbedi dve trećine glasova za članstvo u toj specijalizovanoj agenciji Ujedinjenih nacija.

Telegraf, naime, piše da pojedine zemlje članice Uneska koje su priznale Kosovo nisu do petka predale akreditive, zbog čega neće moći da glasaju.

Reč je o šest zemalja: Antigvi, Dominikanskoj Republici, Kiribatima, Maršalskim Ostrvima, Nauru i Nijue.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.