Ne stajte narodu na žulj

Izvor: B92, 06.Dec.2018, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne stajte narodu na žulj"

Demokratija je u Francuskoj zamenila monarhiju, ali kultura naroda koji na ulicama Pariza izliva svoj gnev zbog nejednakosti nije se promenila.

Danas bi se mogle povući paralele između predsednika Emanuela Makrona i kralja Luja XVI, koji je 1789. bogataše poštedeo poreza i to skupo platio, navodi AP.

Francuski radnici bunili su se 1789. na ulicama zbog povećanja poreza, ekonomske nejednakosti i uočene neprikosnovenosti vladara, a slični prizori mogli su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se videti u francuskoj prestonici i tri protekle subote zaredom.

Luj XVI je svoje poteze svojevremeno platio glavom, podseća američka agencija.

"Ako ljudi porede Makrona sa Lujem XVI, to je upozorenje da on nije naučio lekciju iz istorije. Oni ne žele bukvalno njegovu glavu, ali je to snažna poruka da se osećaju ignorisanim", kaže sociolog Mišel Vjeviorka.

Makron je juče odustao od povećanja poreza na gorivo, ali je njegov imidž lidera koji se ne može uzdrmati ozbiljno oštećen, zaključuje AP.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Makron je zaštitnik bogataša: Nije naučio lekciju iz istorije!"

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Dec.2018

Demokratija je u Francuskoj zamenila monarhiju, ali kultura naroda koji na ulicama Pariza izliva svoj gnev zbog nejednakosti nije se promenila, pa bi se danas mogle povući paralele između predsednika Emanuela Makrona i kralja Luja XVI, koji je 1789. bogataše poštedeo poreza i to skupo platio..Francuski...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.