Napadi ne odvraćaju od letovanja, ali menjaju destinacije

Izvor: N1 televizija, 16.Avg.2016, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadi ne odvraćaju od letovanja, ali menjaju destinacije

Evropa je proteklih godinu dana u strahu od terorizma. Strah je uticao i na turizam, i dok za neke destinacije ima sve manje interesovanja, one druge imaju sve više turista. Reporterka CNN Isa Soares istraživala je kako je terorizam uticao na turizam.

Od Pariza, preko Nice, Brisela do Ansbaha u Nemačkoj. Severnu Evropu, ove godine, potresaju brutalne slike. Evropski lideri šalju poruke zajedništva i rešenosti.

"Jasno je da moramo da učinimo sve kako bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << zaštitili od terorizma", kaže Fransoa Oland, predsednik Francuske. Ubeđena sam da ćemo, uprkos teškoćama, iz ove borbe izaći kao pobednici, poručila je ranije nemačka kancelarka Angela Merkel.

Uprkos ovim rečima, strah je sve prisutniji na starom kontinentu. Naročito kada su putovanja u pitanju. Uzmimo Britaniju za primer. Prema navodima asocijacije britanskih turističkih agencija, ljubitelji sunca žele da se osećaju sigurno. Putovanja u Tunis, gde se teroristički napad dogodio na plaži, smanjena su za 90 odsto u odnosu na prošlu godinu. Egipat za 70, a Turska, u kojoj je nedavno pokušan puč, za 30 posto.

"Drastično se promenio način na koji ljudi biraju destinacije. Ne žele na istočni Mediteran, kao što je Turska, ili u Egipat ili u Tunis, pre su za višegodišnje favorite", navodi Šon Tipton iz Asocijacije britanskih turističkih agencija.

Britanski turisti više se okreću suncu, moru i sangriji, koje pronalaze u Španiji i Portugalu. U prvoj polovini ove godine, Španiju je posetilo skoro 33 miliona stranih turista. To je porast od 12 posto u odnosu na prošlu godinu.

"S obzirom na sve što se dešava u svetu mislim da je pametno birati manje opasna mesta. Do Portugala se bezbedno stiže, daleko je mirnije, a igra se i golf", kaže britanski turista kreg Lever.

I dok su neki na dobitku zbog napada u Evropi ili zbog Bregzita, drugi, naročito evropske aviokompanije, na velikom su gubitku.

Vrednosti akcija Eurodžeta na berzi pale su za 43 procenta od početka godine.

Teroristički napadi, za sada, nisu turiste potpuno odvratili od putovanja, ali su svakako uticali na odabir destinacija. I za mnoge građane Evrope bezbednost je postala ključni faktor.

Detaljnije u prilogu CNN-a:

Izvor: CNN
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.