Najspektakularniji vatrometi godine

Izvor: Politika, 16.Dec.2012, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najspektakularniji vatrometi godine

Svetske metropole utrkuju se koja će organizovati lepši vatromet u ponoć 31. decembra, pa mesecima unapred planiraju vizuelno-muzičke spektakle

Neboder Burdž Kalifa u Dubaiju, Brandenburška kapija u Berlinu, zgrada Sidnejske opere, Ajfelov toranj u Parizu, panoramski točak u gradu na Temzi, Crveni trg u Moskvi i bezbroj drugih obeležja svetskih metropola u noći 31. decembra bivaju osvetljeni najbleštavijim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bojama glamuroznih vatrometa.

Tehnika poznata duže od dva milenijuma, koja je u početnim fazama služila za isterivanje zlih duhova u selima drevne Kine, u savremenom dobu ima pečat zabave, zadovoljstva, ali i prezentacije moći. Kako drugačije objasniti činjenicu da se mesecima osmišljavaju i izdvajaju veliki budžeti – ne bi li dotična metropola ponela titulu najboljeg organizatora.

U London je za dolazak 2012, olimpijske godine, za šou od 11 minuta sa Londonskog oka, Big Bena i Vestminstera bilo angažovano 1.800 stručnjaka i još 1.500 nadzornika. Sve je koštalo nekoliko stotina hiljada funti. Kako je početkom ovog meseca obećao gradonačelnik ekscentrični Boris Džonson – ispraćaj po svemu sudeći uspešne godine biće isto tako spektakularan.

Ovog decembra u Australiji, poznata pevačica Kajli Minog izabrana je za kreativnog ambasadora dočeka Nove godine u Sidneju. Odabrala je dominantne boje – žutu, ljubičastu i crvenu. Za predstojeći vatromet osmišljena je čak i posebna aplikacija za smartfone, jer se očekuje da će stotine hiljada posmatrača svojim telefonima doprineti ugođaju.

London: Lokacija vatrometa biće kao i do sada – južna strana Temze, preciznije, panoramski točak Londonsko oko. Očekuje se da će broj posmatrača na obalama biti isti, ako ne i premašen u odnosu na 250.000 koliki je bio limitirani broj na ispraćaju 2011. Scenario je poveren timu koji već osam godina radi novogodišnji vatromet, baš kao i onaj na kraljevskom venčanju 2011. princeze Kejt i princa Vilijama.

Sidnej: Inspiraciju da iskoriste Sidnejski most i kasnije zgradu Opere za lansiranje vatrometa – Australijanci su dobili od Njujorčana, koji su u iste svrhe koristili Bruklinski most. Premijera sidnejskog novogodišnjeg vatrometa bila je 1986. i to povodom veka australijske mornarice. Efekat svetlećeg vodopada toliko je prihvaćen, da je već sledeće godine osmišljen nov doživljaj. Osim mosta i zgrade Opere, pirotehnika se postavlja na 10 okolnih zgrada i isto toliko barži u luci. Interesantno je da ima dva vatrometa –prvi u 21 čas, a drugi u ponoć.

Dubai: Od pre dve godine, kada je otvoren kao najviša zgrada na svetu, neboder Burdž Kalifa je i adresa najvišeg vatrometa na svetu. Već oko 17 časova 31. decembra počinje okupljanje oko tornja visokog 828 metara. Nisu poznati budžeti utrošeni za prethodna dva novogodišnja vatrometa, ali se spekuliše da su sigurno među najskupljima na svetu. Navodno, gradski oci emirata ne žale sredstva da se dovede do savršenstva spoja boja, oblika i zvuka.

Njujork: Sve je počelo daleke 1907. kada je prvi put, uz odbrojavanje, spuštena svetlucava kugla na Tajms skveru. Takođe, Bruklinski most je među prvim adresama sa kojih se određenim prigodama organizovalo ispaljivanje pirotehnike. Kasnije je u iste svrhe poslužio Kip slobode. Milioni Njujorčana i posetilaca Velike jabuke svake novogodišnje noći okupe se ispred tradicionalnih mesta u gradu i, kako kažu svedoci, neizbežno uz gutljaje šampanjca zapevaju pesmu – „Njujork, Njujork”. 

A. C.

objavljeno: 17.12.2012.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.