Nagli pad vrednosti Lige 1 zbog odlazaka zvezda – ostanak Mbapea državno pitanje

Izvor: B92, 17.Jun.2023, 12:13

Nagli pad vrednosti Lige 1 zbog odlazaka zvezda – ostanak Mbapea državno pitanje

Predstavnici Lige 1 će u septembru pregovarati sa emiterima ali u rukama više nemaju jake adute kao do sada pa će i ponuda druge strane biti drastično umanjena.

Mesimanija je prošlost u Parizu i u francuskom fudbalu, ali vrlo lako bi Liga 1 mogla da ostane bez još jedne velike zvezde - Kilijana Embapea.

Bio bi to veliki udarac, pre svega za "Svece", ali i ogroman za Ligu, za rejting takmičenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukoliko bi najbolji domaći fudbaler ovog leta napustio Pariz, za koji, kako je sam rekao, ne želi da igra po isteku ugovora (2024).

Logično, PSŽ sada gleda kako da ne ostane bez ogromnog novca i ono što najverovatniji scenario je prodaja već ovog leta.

Komercijalni potencijal najboljeg francuskog fudbalera je ogroman i otud će čelnici Lige 1 pomno da prate situaciju jer bi odlaskom Mbapea iz francuskog fudbala značajno opala i vrednost same lige i to baš pred potpisivanje novog ugovora sa emiterima i TV kućama.

Sa Mbapeom kao perjanicom šampionata i jedinom preostalom autentičnom zvezdom (računa se da ide i Nejmar), čelnici Lige 1 se još i mogu nadati ugovoru vrednom milijardu evra koliko cene vrednost svog "proizvoda" međutim bez brzonogog fudbalera, o toj sumi mogu samo da sanjaju.

Liga 1 bi u septembru trebalo da potpiše novi ugovor sa TV kućama i da njime pokrije period od četiri godine (2024-2028).

Trenutna procena je da Liga 1 vredi 624 miliona evra - to je suma oko koje su emiteri voljni da pregovaraju i koja je daleko realnija u situaciji kada vlada potpuna neizvesnost oko Mbapea.

U slučaju njegovog odlaska, mogla bi da bude i niža. Jednostavno, bez velikih zvezda samo takmičenje gubi na atraktivnosti, cena mu pada, i to je jasno svima koji su u ovom poslu, na obe strane.

Koliko je Mbapeov slučaj delikatan i neobično važan za Francusku svedoči i to da će lično predsednik države Makron intervenisati koliko bude mogao da odgovori najboljeg fudbalera Francuske da ostane.

"Nemam nikakve informacije (da li ostaje), ali pokušaću da ga ubedim da ostane", glasio je odgovor Makrona na pitanje jednog fana Parižana za prvog čoveka države, da li možda ima informacije da li će kapiten "Svetaca" ostati u klubu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.