Naftna mrlja krenula prema Floridi

Izvor: Blic, 20.Maj.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naftna mrlja krenula prema Floridi

Naftna mrlja koja se širi u Meksičkom zalivu, na obalama Sjedinjenih Američkih Država, krenula je prema Floridi, saopštila je večeras u Parizu Evropska svemirska agencija pozivajući se na satelitske snimke.

Prema tim snimcima, naftnu mrlju je zahvatila struja vode i sada se deo te mrlje širi prema Floridi.

"Imamo dokaze da će deo naftne mrlje iz Meksičkog zaliva doći do Floride u narednih pet, šest dana", navodi se u saopštenju agencije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Kompanija "Britiš Petroleum" (BP) vlasnik je naftne platforme koja je eksplodirala i potonula u Meksičkom zalivu. Zbog te nesreće nafta kulja iz podmorske bušotine.

Pretpostavlja se da se u more izlilo oko 13,3 miliona litara nafte od 20. aprila, kada je naftna bušotina u Meksičkom zalivu eksplodirala.

BP je od Ministarstva odbrane SAD zatražio da joj pošalje specijalnu opremu za podvodno snimanje i uključi specijalne podvodne robote za operaciju zatvaranja pukotine na naftovodu koji vodi do obale SAD, a nalazi se oko 1.500 metara ispod površine mora.

BP je navela da ju je izlivanje nafte u Meksičkom zalivu do sada koštalo više od 350 miliona dolara.

Protest aktivista Grinpisa u Londonu

Međunarodna organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis saopštila je da su dvojica njenih aktivista upala danas u sedište naftne kompanije BP u Londonu da bi izrazili protest zbog "beskrupuloznog zagađenja životne sredine".

Grinpis je objasnio da je ovim protestom reagovao na izlivanje naftne mrlje u Meksičkom zalivu sa platforme BP-a, ali i na kontroverzni projekat u Kanadi, preneo je AP.

Govoreći sa balkona iznad glavnog ulaza u sedište BP, aktivista Grinpisa Ben Stjuart je rekao da je okačio zastavu koja ismeva logo naftne kompanije i dodao da "stvarno treba imati debeo obraz i koristiti logo suncokreta kada se baviš prljavom naftom".

Portparol BP-a Robert Vajn je izjavio da je protest bio "veoma miran" i da nije sprečio službenike kompanije da rade. Policija je saopštila da su policajci bili prisutni, ali da nije bilo hapšenja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.