Izvor: Beta, 12.Jan.2015, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadzor granica šengenskog prostora

BRISEL/PARIZ, 12. januara 2015. (Beta) - Evropska unija mora uvesti hitan nadzor spoljnih granica Šengenskog prostora radi "temeljitog uvida u kretanje odredjenih putnika", što je jedna od mera za osujećenje namera terorista da počine atentate i zločine u EU, zaključak je zasedanja ministara unutrašnjih poslova Unije u Parizu.

Evropska komisija je u ponedeljak u Briselu istovremeno stavila do znanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << da će od 1. februara biti temeljito ispitano kako se dosad sprovodio režim bez granica unutar Šengena, a italijanski mediji javljaju da vlada u Rimu ne želi da se ozbiljnijije menja sloboda kretanja unutar šengenske zone, na čemu naročito insistiraju Francuska i Španija.

Ministri EU su naglasili da je prevashodno "nužno sagledati i iskoristi postojeća pravila Šengena, koja zahtevaju da sve članice EU moraju potpuno proveriti isprave putnika na spoljnim granicama Unije".

To je navedeno u Briselu i Parizu objavljenoj zajedničkoj izjavi ministara jedanaest zemalja EU, koji su na sastanku zajedno s američkim i kanadskim kolegama, naglasili nužnost tesne zajedničke bitke protiv terorizma i podvukli da je zato nužno izmeniti pravila zone Šengena.

Na pitanje da li bi temeljitije promene pravila Šengena značile da se do daljnjeg odlaže uvodjenje šengenskog bezviznog režima za nove kandidate iz zemalja izvan Unije, zvaničnici u Evropskoj komisiji su rekli da o tome jednoglasno odlučuju sve članice EU, a saglasno proceni da li su za to potpuno ispunjeni svi uslovi.

Takodje je ukazano na to da članice zone Šengena mogu u odredjenim vanrednim situacijama kad bi bila ugrožena unutrašnja ili spoljna bezbednost, ponovo uvesti kontrolu na unutrašnjim granicama.

U zajedničckoj izjavi ministara EU, SAD i Kanade "najoštrije se osudjuju strašni i kukavički napadi terorista" u Parizu i naglašava rešenost da se "ojača dijalog kako se teroristima ne bi dozvolilo da seju mržnnju, strah i podele u našim društvima".

Otud će izmedju EU, SAD i Kanade, naglašeno je, biti "osnažena operativna saradnja naših službi, kao i službi bitnih partnera".

Evropska unija će uvesti dodatne temeljite mere za sprečavanje šverca oružja, onemogućavanje ekstremističke indoktrinacije internetom, osetno pospešiti razmenu obaveštajnih informacija i podataka.

Posebno hitno je, prema zaključku ministara, uvesti jedinstven evropski registar popisa putnika - P a s s e n g e r Notification Register (PNR), što bi omogućilo razmenu informacija o i avionskim putnicima izmedju država EU, uz jamčenje zaštite ličnih podataka.

Jedinstveni registar PNR će koristiti prvenstveno avionske kompanije da bi se pouzdano utvrdili lični podaci putnika, adrese, brojevi telefona, pravci i letovi kojima putuju, kao i sredstvo plaćanja avionske karte, izbor hrane u avionu, što može biti od koristi da se utvrdi veroispovest putnika, kao i podaci o njegovom zdravstvenom stanju.

Evropski parlament, u kojem je dosad bilo dosta primedbi na sadržinu registra PNR, danas će raspravljati o njegovom usvajanju.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.