Nacionalni front osvojio mandate

Izvor: B92, 28.Sep.2014, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalni front osvojio mandate

Prema preliminarnim rezultatima izbora za francuski Senat, dva mandata osvojio je krajnje desni Nacionalni front (NF) Marin Le Pen

Ova stranka nijednom u istoriji Pete republike nije imao predstavnike u gornjem domu parlamenta, javile su agencije.

Konzervativna Unija za narodni pokret (UMP) bivšeg predsednika Nikole Sarkozija i njihovi saveznici iz Unije demokrata i nezavisnih (UDI) imaće većinu od deset do 20 senatora, navodi Frans pres.

Komentarišući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezultate Le Penova je to nazvala "istorijskom pobedom", prenela je francuska novinska agencija, nazivajući rezultate novim udarcem za francuskog predsednika i lidera socijalista Fransoa Olanda.

Oba senatorska mesta NF je osvojio na jugu Francuske gde je ta stranka osvojila stabilne pozicije na prolećnim lokalnim izborima.

Za senatore su izabrani 46-godišnji Stefan Ravije i 26-godišnji gradonačelnik Frežisa David Rašlin, koji je najmladji senator u Petoj republici.

Ravije je rekao da "sada ostaju samo još jedna vrata da se otvore - Jelisejske (predsedničke) palate".

Delimični izbori za gornji dom francuskog parlamenta održavaju se svake tri godine i posle današnjeg glasanja predstavnika regionalnih lokalnih skukpština, sastav Senata obnoviće se za 179 od 348 mandata.

AFP navodi da Senat nije toliko uticajan kao donji dom - Nacionalna skupština, koja ima konačnu reč o zakonima, ali da zaokret udesno predstavlja još jedan udarac Olandu, najnepopularnijem predsedniku u modernoj francuskoj istoriji.

Njegova socijalistička vlada bori se da obuzda ekonomsku krizu u Francuskoj, u kojoj nema privrednog rasta, visoka je nezaposlenost i danak uzimaju povećani deficit i porezi, navodi agencija.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nacionalni front Le Penove prvi put u Senatu

Izvor: Radio 021, 28.Sep.2014

Prema preliminarnim rezultatima izbora za francuski Senat, dva mandata osvojio je krajnje desni Nacionalni front (NF) Marin Le Pen...Ova stranka nijednom u istoriji Pete republike nije imao predstavnike u gornjem domu parlamenta, javile su agencije. Konzervativna Unija za narodni pokret (UMP) bivšeg...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.