Na slavi 600 vernika

Izvor: Vesti-online.com, 02.Nov.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na slavi 600 vernika

Najponosniji je bio otac Željko koji je još jednom potvrdio da se u njegovoj parohiji nezaboravno, lepo i masovno slavi crkvena slava Sv. Petka.

Liturgija: Sveštenstvo u molitvi

Poklon predstavniku opštine Bondi

Stigli s juga: Porodica Prvulović

Početak carske gozbe

Crkva Sv. Petke u Bondiju

 

Ponosna je bila i porodica Prvulović (Vinka, Dejan, Gorica, Leonardo i Dalibor) iz Jasenova kod Svilajnca koji su, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kao domaćini slave, ovim povodom s juga Francuske iz stotinama kilometara udaljenog L Kane de Mor (Nica), došli u parisko predgrađe Bondi i bogatim ručkom pogostili oko 600 vernika. A otkud iz Nice u Bondiju?

 

Zvuci otadžbine

Za zvuke matice bila je zadužena grupa Zlaja bend i pevači Simka, Miša i Džeri. A ko da odoli kad zaleluja "Ja sam rođen u Srbiji, brale" ili "Uz Moravu vetar duva" i "Svakom svoje selo najtoplije prija, a selo je moje Šumadija" … Naravno, oplelo se i kolce...

- Živeli smo u Parizu, pre tri godine promenili smo mesto boravka, tamo je ruska i grčka crkva, ali ljubav prema ovom hramu Sv. Petke, parohu Željku i svim vernicima ostala je večna - govori kolačar Dejan.

Liturgiju su uveličali vladika Luka i prota Nikola, bilo je đakona i maleckih čteca, mlađani crkveni hor je anđeoski pojao, a pesma zvona čula se do susednih mesta. Proslavi je prisustvovala i šef konzularnog odeljenja Mimica Radojević, a u svom nadahnutom pozdravnom govoru i zahvalnici, otac Željko posebno se naklonio poslaniku Skupštine Bondi Stefanu Erveu i isporučio pozdrave velikom prijatelju Srba (ovaj put sprečenoj) gradonačelnici Silvi Tomasan.

Mlada generacija je bila karakteristika ovog verskog skupa, predvodili su je članovi KUD-a Biseri i svi, takoreći, uvežbano učestvovali u bogosluženju.

 

Dvostruka radost

- I meni je danas slava, dupla radost. Prislužio sam sveće za zdravlje moje porodice, a i za svoj narod - kaže Miloš Mišković iz Knjaževca.

U svojoj besedi prota Nikola je objašnjavao propovedi Jevanđelja i sve to preneo na nas, kršteni narod božji koji svoj "vinograd" treba da obrađuje ljubavlju i slogom, a na takav način je nikla i narasla ova parohija i zajednica oca Željka.

Vernicima se obratio i kolačar Dejan Prvulović i poručio:

- Održavajte crkvu, jer smo tako bliži Bogu - pa deo slavskog kolača predao narednom domaćinu Jagodincu Nebojši Radovanoviću.

 

Crveni tepih

U crkvu se ulazilo po crvenom tepihu, sa strane se nalazio veliki beli šator, a iza su miris širile roštiljdžije Slađan, Mirko i Bojan. Trpeza je najavljena kao švedski sto, a trebalo je dodati na srpski način, jer joj po bogatstvu u svetu nema ravne. U flašama žutila se domaća ljuta, iz Jasenova stigla.

- Prvulovići su sve naručili, a mi sekle, kuvale, pekle, mešale, mutile i pomogli su nam mnogi. Hvala bogu, ješan smo narod! - izjavljuju Bilja, Zorica i Natali.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.