NEPROCENJIVA VREDNOST: Pikasova ćerka donirala njegovih osam dela muzeju u Parizu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Sep.2021, 12:43

NEPROCENJIVA VREDNOST: Pikasova ćerka donirala njegovih osam dela muzeju u Parizu (FOTO)

Lep gest.

Pikasov muzej u Parizu uskoro će postati bogatiji za još osam dela poznatog španskog umetnika, koje je francuskoj državi poklonila njegova najstarija ćerka Maja Ruiz-Pikaso. U sklopu donacije Maje Ruiz-Pikaso je i skulptura iz njene privatne zbirke, objavilo je francusko ministarstvo kulture.

U saopštenju piše da su dela odsad u vlasništvu francuske nacionalne zbirke, dodeljena pariskom Pikasovom muzeju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gde će biti izložena od 22. aprila 2022. u sklopu izložbe posvećene Maji Ruiz-Pikaso, rođenoj 1935. godine.

Ministarstvo ističe da su dela iz različitih kreativnih faza Pabla Pikasa obogatila zbirku već izloženih pariskih umetnina velikog slikara. Donaciju čini šest slika, jedna skulptura i blok sa skicama. U pariskom Pikasovom muzeju, otvorenom 1985., smeštena je najveća zbirka umetnikovih djela na svetu.

U baroknoj vili Hotel Sale izloženo je 5.000 Pikasovih dela i desetine hiljada arhivskih dokumenata. Posetioci mogu da razgledaju više od 200 slika, oko 1.500 crteža, skulptura, gravura, dela od keramike i Pikasovih eksperimentalnih dela. U sklopu izložbe su i privatne fotografije na kojima je umetnik prikazan sa svojom porodicom.

Pionir kubističkog pokreta umro je 1973. godine u Francuskoj u 91. godini. Do Pikasovih dela je vrlo teško doći, retka su čak i među poznatim kolekcionarima jer umetnik nije voleo da prodaje svoje slike. Ostavio ih je u nasleđe svojim potomcima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.