NEĆEMO da slušamo ISTE PRIČE iz Prištine Završen sastanak Vučića i Palmera, Vašington ZAHTEVA UKIDANJE TAKSI (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jun.2019, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NEĆEMO da slušamo ISTE PRIČE iz Prištine" Završen sastanak Vučića i Palmera, Vašington ZAHTEVA UKIDANJE TAKSI (VIDEO)

Završen je sastanak predsednika Vučića i Metjua Palmera.

Nakon sastanka sa Metjuom Palmerom, predsednik Vučić se obratio novinarima.

- Pre svega razgovarali smo o odnosima Beograda i Prištine, kao i o zastoju dijaloga i različitim načinima da sačuvamo mir i stabilnost u celom regionu - rekao je Vučić, a zatim dodao:

- Naše pozicije su različite, SAD su priznale nezavisno Kosovo, za Srbiju je Kosovo neotuđivi deo teritorije. I pored naših razlika, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jasno je da se do rešenja može doći samo pregovorima, međusobnim uvažavanjem i međusobnim poštovanjem srpskih i albanskih interesa.

Predsednik je insistirao na poštovanju srpskih interesa kao i interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Govorio sam i o očuvanju interesa Srba na Kosovu i Metohiji, o nastavku normalnog života za te ljude, ali smo govorili i o interesima Srbije u celini. Ja sam zahvalan Sjedinjenim Američkim Državama na podršci evropskom putu Srbije.

Pored Kosova, jedna od tema su bili i uzlazni bilateralni i ekonomski odnosi naše Srbije i SAD, a Metju Palmer je u potpunosti podržao evropsku perspektivu Srbije.

- Naširoko smo razgovarali o bilateralnim odnosima, koji su jaki i napreduju, posebno u ekonomskoj oblasti - rekao je on.

Jedno od glavnih pitanja je sastanak u Parizu, na kom je trebalo da se raspravlja o situaciji na Kosovu i taksama koje su prištinske vlasti uvele na robu iz centralne Srbije.

- Nisam siguran hoće li biti sastanka u Parizu ili ne, mi smo za to spremni, ali nećemo da slušamo ponovo iste priče iz Prištine - rekao je Vučić.

- Rekao sam mu da je suština u tome - kako da razgovarate sa nekim ko sprečava protok roba i usluga u 21. veku - rekao je Vučić, a zatim dodao:

- Ako niste u situaciji da prebacite običan keks sa jedne na drugu teritoriju, a o čemu onda drugom da razgovarate, a treba da govorimo o mnogo komplikovanijim i važnijim pitanjima.

Metju Palmer je dodao da su takse koje je uvela prištinska vlast prepreka dijalogu Beograda i Prištine, a time i njihovom evropskom putu, i da bi Vašington želeo da se one ukinu.

- Jako je važno da se nastavi dijalog, jer on otvara evropski put, kako za Srbiju, tako i Kosovo. Vidimo da su takse prepreka tome. Želeli bi da se one ukinu i da se time omogući obema stranama da se vrate na dijalog - kazao je Palmer na zajedničkoj pres konferenciji.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD prethodno se sastao sa Vučićem u oktobru prošle godine, kada je poručio da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine u cilju postizanja dogovora, koji bi vodio ka punoj normalizaciji odnosa, kao i da je Vašington posvećen tome da Srbija napreduje i postane članica EU.

Zvaničnik Stejt departmenta tada je pozvao Beograd i Prištinu da iskoriste istorijsku priliku i postignu sporazum koji bi bio trajan i koji bi bio "vin-vin" za obe strane, odnosno nešto što donosi dobitak i jednima i drugima, ocenivši da je vreme za kompromis i fleksibilnost.

Sastanak se održava nešto više od dve sedmice uoči sastanka u Parizu, na temu Kosova i Metohije. Zvaničnik američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Erat izjavio je u međuvremenu da su SAD voljne da učestvuju na predstojećoj konferenciji u Parizu, ali da to još nije određeno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.