Muzejsko-turistički voz „Romantika“ – Putovnje kao na filmu…

Izvor: BeautifulSerbia.info, 09.Maj.2011, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzejsko-turistički voz „Romantika“ – Putovnje kao na filmu…

'Romantika' je jedan od tri muzejsko-turistička voza javnog preduzeća „Železnice Srbije“. U prethodnom čanku pisali smo o Titovom Plavom vozu, jednom od tri muzejska voza koja privlače neverovatnu pažnju turista, kako domaćih, tako i stranaca. Drugu, čuvenu uskokolosečnu kompoziciju „Šarganska osmica“ opisaćemo u nekom sledećem članku.
Romantična putovanja u stilu neprežaljenog „Orient Express-a“ nisu neostvariva, naprotiv! Beograd i Srbija su nekada bili jedna od stanica čuvenog voza Orient Express koji je saobraćao od Istanbula do Pariza (preko Beograda, Venecije i Milana...) odnosno od Atine do Londona (opet preko Beograda, Pešte, Beča, Minhena, Strazbura...)
I danas se u Srbiji neguje ova tradicija te na romantična putovanja, nalik na ona sa filmskog platna, možete krenuti iz Beograda u još romantičnije Sremske Karlovce, Palić, Vršac, Belu Crkvu, Sombor, Novi Sad, Požarevac, Smederevo, Despotovac, Jagodinu, Ovčar banju ili u susret drugoj sličnoj turističko-železničkoj atrakciji, Mokrij Gori i Šarganskoj Osmici.
'Romantika' kao turistički koncept zaživela je 1996. godine s namerom i ciljem da turistima pruži ugođaj vraćanja u prošlost i da im na romantičnim putovanjima omogući autentično uživanje uz dim parne lokomotive.
Kompoziciju voza Romantika čine muzejski vagoni iz tridesetih godina prošlog veka (prvi, drugi i treći razred, kao i vagon restoran) koji pružaju adekvatnu turističko-ugostiteljsku ponudu.
Osim navedenih turističkih destinacija na kojima „Romantika“ redovno saobraća, koristi se i u druge, vanredne turističke svrhe kao što su posete sajmovima, vinarijama, berbama grožđa, festivalima, karnevalima, sportskim igrama i ostalim manifestacijama koje organizuju turističke organizacije u celoj Srbiji. Takođe, možete iznajmiti voz za svoje lične potrebe ili putovanje u sopstvenoj režiji.

Na svakom putovanju imaćete, osim autentičnog ambijenta i ugođaja, uvek prijatno i nasmejano osoblje i stručnog turističkog vodiča koji će Vam pokazati sve kulturno - istorijske znamenitosti gradova do kojih stižemo uz pisak parnjače.
Postavi na Fejs
Tweet
Povezani tekstoviPlavi voz, luksuz u stilu Josipa Broza

Nastavak na BeautifulSerbia.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BeautifulSerbia.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BeautifulSerbia.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.