Možda nesigurna, ali od par centi došla na 1.000$

Izvor: B92, 03.Jan.2017, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Možda nesigurna, ali od par centi došla na 1.000$

Pariz -- Bitkoin, virtuelna valuta za onlajn transakcije, prvi put posle tri godine prešla je prag vrednosti od 1.000 dolara i menjala se za 1.020 dolara.

Ta digitalna valuta je poslednji put bila vrednija od 1.000 dolara u jesen 2013. godine.

Povećanje vrednosti bitkoina koji je 2009. godine, kada je ustanovljen, vredeo samo nekoliko centi, usledilo je zbog ekonomske nesigurnosti i pada kineskog juana. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Za razliku od evra ili dolara koji postoje i fizički, u stvarnom svetu, virtuelni bitkoin nema centralnu banku niti vladu koja njime upravlja, ali ima veliki broj korisnika na internetu koji njime plačaju raznu robu i usluge.

Kritičari smatraju bitkoin nepouzdanom, netransparentnom, "otrovnom valutom", podložnoj špekulaciji i prevari, jer ne postoji nijedna organizacija koja bi zaštitila korisnike, te oni sami odgovaraju za svoje gubitke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.