Mozaik Velikog rata u Parizu, heroina Milunka Savić kao inspiracija

Izvor: RTS, 12.Okt.2018, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mozaik Velikog rata" u Parizu, heroina Milunka Savić kao inspiracija

U Srpskom kulturnom centru u Parizu povodom 100 godina od završetka Velikog rata Dušan Jovović predstavio je interaktivni projekat "Mozaik Velikog rata". Lik i delo heroine Milunke Savić bio je inspiracija ovog jedinstvenog umetničkog dela, koje je izazvalo izuzetnu pažnju publike u Parizu.
Portret velikog formata Milunke Savić naslikan je u ulju. Klasično slikarstvo u sprezi sa savremenim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << umetničkim izrazom, pretočeno je u mozaik sa interaktivnim elementima koji posmatraču direktno pruža uvid u strahote Velikog rata kroz koje je prošla srpska vojska.

"Unutar samog projekta nalaze se digitalni kodovi na koje reagiju uređaji koji očitavaju te video-snimke i video-klipove koji su autentični iz Velikog rata. Komunikacija između posmatrača koji se nalazi ispred tog portreta i komunikacija sa tim sadržajem koji se nalazi unutar njega je u potpunosti takav da posmatrač više nije pasivan nego u potpunosti aktivan", objašnjava autor projektar Dušan Jovović.
Prelazak srpske vojske preko Albanije, kralj Petar pokriva promrzle vojnike, vojska na Krfu i ostrvu Vido, samo su neki od snimaka koji se mogu videti zahvaljujući Filmskoj sekciji koju je osnovao kralj Petar.
"Oko 300 sati neverovatnih kadrova, autentičnih kadrova ne samo Velikog rata nego i perioda pred početak samog rata. Koliko je to bitno i ključno za naše savremeno stvaralaštvo ukazuje upravo podatak da je kralj Petar vizionarski prepoznao vrednost formiranja takvog jednog sektora unutar Ministarstva odbrane", kaže Jovović.
Dušan Jovović autor je projekta "Kulturizacija", Teslinog vremeplova, autor je filma "Gazivode, putevima Jelene Anžujske". Izlagao je u zemlji i inostranstvu, dobitnik je više međunarodnih nagrada na polju marketinga i umetnosti.

Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.