Montipe gradi fabriku u Makedoniji

Izvor: B92, 29.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Montipe gradi fabriku u Makedoniji

Skoplje -- Francuska kompanija "Montipe" gradiće fabriku za auto-delove u slobodnoj ekonomskoj zoni Bunardžik kod Skoplja.

Investicija će u prvoj fazi iznositi 60 miliona evra

Memorandum o saradnji u središtu francuske kompanije, nedaleko od Pariza, potpisali su makedonski premijer Nikola Gruevski i izvršni direktor kompanije "Montipe" Mark Majus što će omogućiti realizaciju te grinfild investicije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi agencija MIA.

Prva francuska grinfild investicija u Makedoniji, kako se navodi, u prvoj fazi iznosiće 60 miliona evra, a za šest godina trebalo bi da dostigne 100 miliona evra.

Fabrika u Makedoniji bi trebalo da proizvodi aluminijumske glave za motore vozila marke "ford", "reno", "sitroen", "pežo", "audi" i "Dženeral motors".

Prema prvim analizama, pogon će zapošljavati 500 radnika, a planirani prihod za pet godina trebalo bi da dostigne 200 miliona evra.

"Montipe" se na Pariskoj berzi kotira od 1966. godine. Osim u Francuskoj ima fabrike u Španiji, Kanadi, Irskoj i u Meksiku.

U 2004. godini francuska kompanija je ostvarila promet od 440 miliona evra dok je profit bio 17 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.