Mond: Agenti Mosada na specijalnom zadatku u Parizu

Izvor: RTS, 27.Mar.2017, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mond: Agenti Mosada na specijalnom zadatku u Parizu

Izraelski Mosad navodno je pokušao da se ubaci u francuske obaveštajne službe, nastojeći da regrutuje duple agente u zajedničkoj operaciji, ne bi li saznao nešto više o sirijskom hemijskom oružju, prenose izraelski mediji pisanje francuskog lista "Mond".
U periodu od 2010. do 2012. godine, izraelske i francuske obaveštajne agencije vodile su zajedničku operaciju nazvanu "Ratafija". Nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << agenata Mosad je pod lažnim imenima navodno poslao u Pariz, u nastojanju da regrutuju sirijskog inženjera koji poseduje informacije o arsenalu hemijskog oružja sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Mond piše da je Mosad u tome uspeo i da je inženjer snabdeo Izrael informacijama koje su mu bile potrebne da bi Sirijci eksploatisali naučnu saradnju sa EU za razvijanje svog hemijskog oružja. To je navelo EU da 2011. godine otkaže sporazum o saradnji sa Sirijom.
Operaciju je predvodio šef Mosadovog punkta u Parizu. On je u novinskom izveštaju identifikovan samo inicijalima D. K. Francuski generalni direktorat za unutrašnju bezbednost (DGSI) tvrdio je da je D. K. iskoristio dnevne kontakte sa francuskim agentima da bi se s njima bliže povezao, a jedan od njih je fotografisan kako dolazi na večeru kod D. K. povodom šabata.
Isti agent je rekao svojim nadređenima da ide u Dubai sa porodicom na odmor, ali je umesto toga došao u Izrael da se sastane s agentima Mosada u Jerusalimu. Javile su se sumnje da je francuski agent primio poklone i novac u gotovini u to vreme, što je kršenje unutrašnjih pravila agencije.
Francuske obaveštajne agencije smatrale su da je pređena crvena linija između prijateljstva među kolegama i ilegalnog pokušaja da se regrutuju agenti.
Šefovi francuskih obaveštajnih agencija žalili su se kolegama u Mosadu, zbog čega su D. K. i jedan izraelski diplomata poslati nazad u Izrael. Tada su napustili Mosad i sada se bave privatnim poslovima.
Mond je objavio da se očekuje da nekoliko francuskih agenata koji su učestvovali u pomenutoj operaciji izgube dozvolu za pristup poverljivim dokumentima i da budu premešteni u drugu agenciju.
Navodna nastojanja Mosada da regrutuje agente otkrivena su kada je jedna druga francuska agencija fotografisala francuske agente s njihovim izraelskim kolegama.
Informacija o toj strogo poverljivoj operaciji objavljena je u sklopu sudske istrage protiv Bernarda Skvarcinija, koji je u to vreme predvodio DGSI, a sada je osumnjičen u tom slučaju. On je tokom saslušanja rekao da su ga francuske obaveštajne službe obavestile o verovatnom pokušaju Mosada da se ubaci u njih.
Skvarcini tvrdi da je upoznao dvojicu Izraelaca koji su pokušali da angažuju francuske agente "sasvim slučajno", kada su se vratili poslovno u Francusku. Francuske vlasti sada navodno nameravaju da ispitaju dva bivša agenta Mosada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.