Mitsko nasleđe i nemušti govor slike

Izvor: Glas javnosti, 16.Sep.2009, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitsko nasleđe i nemušti govor slike

U galeriji „Atrijum“ Biblioteke grada Beograda sutra otvara se izložba slika, akvarela, grafika i fotografija „Mitsko nasleđe i nemušti govor slike“ LJubice Mrkalj, multimedijalnog umetnika, koja živi i stvara u Parizu i Beogradu. Izložbu je organizovalo Odeljenje umetnosti Biblioteke grada Beograda u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“.

LJubica Mrkalj rođena je na dnu Panonskog mora sredinom dvadesetog veka, studirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od 1966. do 1971. godine u klasi profesora Mladena Srbinovića, gde je i magistrirala na postdiplomskim studijama 1973. godine kod istog profesora. Iste godine odlučuje se za odlazak u Pariz, gde i danas živi i radi. Od 2000. godine boravi često i u Beogradu. Pored slikarstva piše poeziju i prozu, bavi se umetničkom fotografijom i performansom, inscenirajući provokativne nastupe. Od 1966. učestvuje na preko sto dvadeset kolektivnih i na više od trideset samostalnih izložbi u Jugoslaviji, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Nemačkoj, Španiji, Belgiji... Ona se afirmisala već sa prvim izlaganjima kao student trećeg stepena na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Bila je primećena kao daroviti umetnik od likovne kritike u medijima. Početkom sedamdesetih odlazi u Pariz, gde nastavlja da stvara, ali je redovno prisutna na značajnim kolektivnim i samostalnim izložbama kod nas. U Parizu je njeno slikarstvo ubrzo zapaženo i prihvaćeno zbog originalnosti. Poznati teoretičari i istoričari umetnosti Žan Kler, Mišel Random, Gij Skarpeta, Iv Kobri i drugi pisali su o njenom kompleksnom delu sa epitetima kao onirično, romantično, barokno i klasifikovali ga kao poetski i magični realizam.

Na ovoj izložbi ona se predstavlja sa slikama, akvarelima, grafikama i umetničkim fotografijama tematski vezanim za mitsko nasleđe u Evropi. Izloženi radovi su neobične ikonografije sa motivima simboličnog značenja. Izložba traje do 2. oktobra.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.