Ministru tri godine zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2016, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministru tri godine zatvora

Bivši francuski ministar za budžet Džerom Kaizak osuđen je danas na tri godine zatvora zbog umešanosti u jedan od najvećih političkih skandala vlade socijalističkog predsednika Franosa Olanda. Sud u Parizu je proglasio Kaizaka krivim za pranje novca, utaju poreza i skrivanje svog bogatstva u poreskim rajevima širom sveta. U obrazloženju presude se navodi da je on izvršio nepravilnosti "izuzetne i retke ozbiljnosti". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Kaizaku (64) je zabranjeno da se kandiduje za funkciju u narednih pet godina. On ;može da se žali na presudu, a u međuvremenu će ostati na slobodi, navodi agencija AP.

Džerom Kaizak i njegova supruga Patricija Menard priznali su da su dvadeset godina posedovali neprijavljene račune u stranim bankama. Oni su platili francuskim vlastima 2,3 miliona evra povraćaja poreza. Patricija Menard je osuđena na dve godine zatvora zbog utaje poreza.

Kaizak je tokom mandata ministra za budžet Francuske bio direktno zadužen za borbu protiv izbegavanja plaćanja poreza u toj zemlji.

Procenjuje se da je bračni par na skrivenim računima u 2013. godini imao 3,5 miliona evra. Bogatstvo su skrivali u bankama u Švajcarskoj, Singapuru i na ostrvu Men.

Bivši ministar je morao da podnese ostavku posle samo deset meseci provedenih na funkciji, pošto je tužilaštvo protiv njega pokrenulo istragu za utaju poreza.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.