Ministarstvo o izložbi u Parizu: Naglašena trapavost u postupanju

Izvor: RTS, 29.Mar.2019, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo o izložbi u Parizu: Naglašena trapavost u postupanju

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije smatra da je došlo do "naglašene trapavosti" u rasuđuvanju i postupanju odgovornih u Diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Parizu povodom izložbe u Kulturno-informativnom centru Srbije u tom gradu.
U saopštenju za javnost se navodi da su Ministarstvo i srpska javnost saznali nekoliko stvari: da je bilo privremenog sklanjanja slika iz izložbenog prostora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << KIC-a zbog skupa na kome su prisustvovali strani vojni predstavnici, da je taj potez učinjen u "punoj koordinaciji ambasade i direktora KIC-a" i da su slike "urolane", pa vraćene.

"Uz želju da bira reči i oprezno ocenjuje predstavljene činjenice, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da je došlo do naglašene trapavosti u rasuđivanju i postupanju odgovornih u Diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Parizu", navedeno je u saopštenju.
Ministarstvo ih poziva da ubuduće ne "urolavaju" umetnička dela bez ubedljivog razloga i da "drže ruke dalje od izložbi i programa koje im pošalje stručna komisija Ministarstva".
"Alternativa tome bila bi da sami slikaju, pevaju, recituju, čitaju i sviraju pred gostima i publikom, i onda nesputano intervenišu u sadržaje koje sami stvaraju, na način koji ocene prikladnim. I da to onda, svakako, i dalje čine u punoj koordinaciji. Verujemo da bi u Parizu, gradu otvorenom za kreativne iskorake, i ovakav pristup naišao na razumevanje i radoznalost dela publike", navedeno je u saopštenju.
Povodom događaja u Parizu oglasilo se i Ministarstvo odbrane Srbije, navodeći da je u Kulturnom centru u Parizu 26. marta priređena tribina koju je, uz podršku ambasade i samog centra, organizovao izaslanik odbrane Srbije u Parizu pukovnik Miroslav Nikolić.
"Ističemo da je izaslanik odbrane dobio saglasnost od ambasade za korišćenje prostora, a da je samo uređenje bilo u nadležnosti Kulturnog centra, čiji predstavnici su prethodno upoznati sa programom tribine", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo kulture ambasadi u Parizu: Ubuduće ne "urolavajte" umetnička dela i dalje ruke od izložbi

Izvor: Radio 021, 29.Mar.2019

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije smatra da je došlo do "naglašene trapavosti" u rasuđuvanju i postupanju odgovornih u Diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Parizu u vezi sa izložbom u Kulturno-informativnom centru Srbije u tom gradu...U saopštenju za javnost se navodi da su Ministarstvo...

Nastavak na Radio 021...

"Trapavost u rasuđivanju, nemojte urolovati dela bez ubedljivog razloga"

Izvor: B92, 29.Mar.2019

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je, nakon saopštenja koje su dobili iz KIC Srbije u Parizu, da je bilo privremenog sklanjanja slika...Slike su uklonjene zbog skupa kome su prisustvovali strani vojni predstavnici, a navodi se da je taj potez učinjen u "punoj koordinaciji ambasade i direktora...

Nastavak na B92...

Ministarstvo kulture: Trapavost u rasuđivanju i postupanju DKP u Parizu

Izvor: SEEcult.org, 29.Mar.2019

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije pozvalo je odgovorne u Diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Parizu da ubuduće “drže ruke dalje” od izložbi i programa koje odobri njegova stručna komisija, čime je reagovalo na privremeno sklanjanje dela izložbe posvećene 20-godišnjici NATO...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.