Miljia Belić u Poljskoj...

Izvor: Arte, 19.Feb.2019, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miljia Belić u Poljskoj...

Milija Belić, srpski multimedijalni umetnik, potvrđuje svoju međunarodnu reputaciju i ove zime učešćem na više značajnih izložbi u Evropi i svetu.

Najpre će se predstaviti od 22. februara 2019. u Varšavi, u galeriji Dzialan, u okviru internacionalnog projekta INTERDISCURSIVE NON-OBJECTIVE koji okuplja osamnaest renomiranih umetnika iz domena nefigurativne umetnosti. Posle Varšave, predviđeno je da izložba bude prikazana u još dva poljska grada : aprila u Univerzitetskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << galeriji u Cieszyn-u i maja u Institutu lepih umetnosti u gradu Kielce.

U momentu kada pariski Centar Georges Pompidou posvećuje veliku retrospektivu jednom od osnivača kinetičkog pokreta Viktoru Vazareliju, postavljajući tako kinetičku umetnost u žižu aktuelnosti, Belić će učestvovati na dve izložbe pod nazivom CINETIQUE (Kinetika) čiji je, osim što je izlagač, istovremeno i inicijator i komesar : u nemačkoj galeriji Kunstraum u Stoffenu, u blizini Minhena, od 23. februara, i zatim u švajcarskoj galeriji Fanal u Bazelu od 2. marta. Obe izložbe, osim što afirmišu i iniciraju nove pristupe ovom istorijskom pokretu, pokazuju rastući interes savremenih umetnika za kinetičke ideje koje integrišu pojam vremena, a time ritma i kretanja, u aktuelnu umetničku praksu.

Belić je takođe pozvan da učestvuje na izložbi GEOMETRIJA u pariskoj galeriji Abstract Project od 6. marta, koja se održava u okviru Nedelje matematike, ustanovljene od strane francuskog Ministarstva prosvete sa ciljem da se pojača prijemčivost i atraktivnost matematike, kao i da se ukaže na njen značaj i vezu sa drugim disciplinama. U katalogu izložbe Belić podseća da je geometriji još kod starih Grka pridavan izuzetan intelektualni značaj i da je zbog čistote i apstraktnosti smatrana sestrom metafizike. Svaka ljudska kreacija formalna je i geometrijska, kao i unutrašnja struktura univerzuma, ističe Belić pozivajući se upravo na Vazarelija.

Ovome treba dodati i učešće Milije Belića na dve međunarodne izložbe koje su već u toku : 52. Hercegnovski zimski salon, na koji je Belić pozvan kao počasni gost, i prvo Bangla Bijenale, trenutno najvažniji kulturni događaj i najveća smotra savremene likovne umetnosti u istočnoj Indiji.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.