Milan Konjović − slikar koji je slikao razumom

Izvor: Studnel.com, 20.Okt.2015, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milan Konjović − slikar koji je slikao razumom

Rođen je 28. januara 1898. godine u Somboru. Prvu izložbu je imao još kao gimnazijalac, a 1919. upisuje se na prašku Akademiju likovnih umetnosti. Nakon dva semestra napušta formalno obrazovanje, ali nastavlja da se usavršava u Pragu, Minhenu, Berlinu, Drezdenu, da bi na kraju završio u Parizu sa Emom Maštovskom koja će kasnije postati njegova supruga. U Parizu doživljava veliki uspeh, kako na samostalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << izložbama, tako i u čuvenim pariskim salonima. U Sombor se vraća 1932. godine.
Konjovićevo stvaralaštvo karakteriše više faza. Njegove slikarske početke ubrajamo u takozvanu ranu fazu. Nakon nje usledila je plava faza (1929-1933) koja obuhvata slike slikane u Parizu. Po povratku u rodni Sombor, Milan se posvećuje slikanju pejzaža, ljudi i ambijenata iz Sombora i Dalmacije, gde je provodio leta. Ova faza trajala je od 1934. do 1939. godine i naziva se crvena faza. Rat je proveo u logoru u Osnabriku i ovaj period od 1940. do 1952. godine naziva se siva faza.

Foto: www.konjovic.rs
Godine 1953. dešava se preokret u Konjovićevom stvaralaštvu − na delima ove kolorističke faze dominira čista intenzivna boja, a odnos prema predmetu postaje slobodniji. Od 1960. do 1984. traje asocijativna faza gde njegova nova orijentacija doživljava vrhunac. Svoje bogato stvaralaštvo, Konjović završava vizantijskom fazom. Iza sebe je ostavio oko 6000 radova sa kojima je učestvovao na preko 300 samostalnih i oko 700 grupnih izložbi.
Dobitnik je mnogobrojnih značajnih nagrada i priznanja. Za redovnog člana Vojvođanske akademije nauka i umetnosti je izabran 1979. godine, a Srpske akademije nauka i umetnosti 1992. godine.

Izvori: konjovic.rs, riznicasrpska.net.

na danasnji danmilan konjovicslikarbiografijasombor

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.