Medicinari protestovali u Parizu

Izvor: Radio 021, 15.Mar.2015, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medicinari protestovali u Parizu

Nekoliko desetina hiljada lekara i drugih medicinskih radnika organizovalo je danas protestnu šetnju ulicama Pariza zahtevajući izmenu kontroverznog zakona o zdravstvu koji u utorak treba da se nađe pred komitetom francuskog parlamenta.

Prema organizatorima, u šetnji je učestvovalo više od 40.000, a prema policiji 19.000 ljudi. Lekari, stažisti, medicinske sestre i zubari protestuju nedeljama, a neki su organizovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dvonedeljni štajk uoči Božića.

Udruženje stažista saopštilo je da je na protestnom skupu bilo 50.000 ljudi, dok je grupa hirurga iznela broj od 46.000.

Nacrtom zakona do 2017. predviđeno je da se uspostavi sistem po kome bi usluge lekara bile u potpunosti isplaćivane preko zdravstvenog osiguranja, umesto dosadašnjeg sistema, gde su pacijenti direktno plaćali lekarima, da bi im zatim novac bio refundiran.

Medicinski radnici strahuju da bi predložena izmena dodatno povećala kancelarijski posao, prouzrokovala odlaganja u plaćanju i otvorila vrata za administrativno uplitanje u medicinske poslove.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.