Masakr u Alpima: žrtvama pucano u glavu

Izvor: Politika, 06.Sep.2012, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masakr u Alpima: žrtvama pucano u glavu

PARIZ – Četvoro ljudi ubijeno je u francuskim Alpima, u blizini jezera Ansi, a dve devojčice preživele su napad čiji su motivi još nepoznati.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, francusko tužilaštvo je saopštilo identitet muškarca koji je ubijen za volanom automobila BMW - reč je o 50-godišnjem Saadu al Hiliju iz sela Klejgejt, jugozapadno od Londona, koji je rodom iz Bagdada.

Juče u 15.50 po lokalnom vremenu, biciklista - inače veteran Britanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kraljevskog ratnog vazduhoplovastva (RAF) - na parkingu u selu Ševalin zatekao je stravičan prizor: u automobilu BMW, sa britanskim tablicama, za volanom je bio upucan muškarac, a na zadnjem sedištu još dve žene. Nedaleko, pronađen je mrtav i jedan lokalni stanovnik, u blizini je ležao njegov bicikl.

Policija je obaveštena u 16 sati i kad su došli na mesto pokolja, pronašli su jednu teško ranjenu devojčicu, od oko sedam ili osam godina.

Tek osam sati kasnije, pošto su na lice mesta došli i forenzičari iz Pariza, u automobilu je, ispod mrtve majke, pronađena i živa četvorogodišnjakinja.

„Krila se ispod tela nekih osam sati i nije se pomerala”, rekao je tužilac Majo, prenela je agencija AFP. Devojčica je prebačena helikopterom u bolnicu u kritičnom stanju.

Ona je pronađena pošto su komšije iz kampa u kojem je porodica letovala rekle da postoji i mlađa ćerka - pa je započeta potraga.

„Mala devojčica govori engleski jezik. Čula je buku, vrisak ali više nije mogla da kaže, ima tek četiri godine”, rekao je Mejo.

Hili, mlađa žena i biciklista, pogođeni su u glavu.

Reč je o „ekstremnom divljaštvu”, rekao je tužilac Erik Mejo govoreći o ubistvu četvoro ljudi.

„Jasno je da je reč o aktu ekstremnog divljaštva i očigledno je da je onaj koji je ovo uradio želeo da ubije”, izjavio je.

Dosadašnja istraga je pokazala da je starija devojčica upucana u rame, a kako navodi Mejo - zadobila je „izuzetno nasilne” udarce u glavu. Ona nije u životnoj opasnosti, ali je uvedena u veštačku komu u iščekivanju predstojeće operacije.

Tužilac Mejo je dodao da je biciklista - bivši RAF-ovac - otkrio tela ubijenih nekoliko minuta pošto ga je pretekao drugi biciklista, čije je telo pronađeno u blizini Hilija i dve žene.

Teorije o motivima ovog brutalnog napada uključuju i oružanu pljačku koja je pošla po zlu, obračun oko droge, ali nije isključeno ni da je reč o porodičnoj tragediji, navodi BBC.

Oko 60 žandarma uključeno je u istragu, a na mestu incidenta pronađeno je oko 15 ispaljenih metaka iz automatskog pištolja.

Jedna policajka u civilu stražarila je danas u Ešeru, rezidencijalnom kvartu mestašca Suri, nadomak Londona, ispred jedne udobne kuće, za koju se pretpostavlja da pripada ubijenim članovima britanske porodice, javio je izveštač Frans presa.

Hilijev računovođa Džulijen Stedmen rekao izveštaču AFP-a u blizini kuće ispred koje je dežurala policija da „nije ni sanjao” da bi on mogao da bude ubijen.

„To je totalni i krajnji šok za mene”, rekao je Stedmen, koji je dodao da „mu nije poznato” da je Hili imao neprijatelja.

On je naveo da je Hili „delovao kao prijatan čovek” i da je u kući živeo oko tri godine.

Stedmen je precizirao da je Hili bio direktor aeronautičke kompanije , dok je AFP citirao poslovni sajt „Linkedeln”, na kojem se navodi da je Hili konsultant u avijaciji i aeronautičkoj industriji.

Tanjug

objavljeno: 06.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.