Makron u poseti Notr-Damu povodom druge godišnjice od požara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2021, 12:47

Makron u poseti Notr-Damu povodom druge godišnjice od požara

Francuski predsednik Emanuel Makron posmatrao je danas radove na sanaciji i obnavljanju katedrale Notr-Dam u Parizu, dve godine nakon što je plamen zahvatio vekovima staro potkrovlje katedrale, prouzrokujući rušenje tornja.

U satima nakon požara, Makron je obećao građanima Francuske da će katedrala, koja datira iz 12. veka, biti obnovljena, a kasnije je rečeno da će ponovo biti otvorena do 2024. godine, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agencija Rojters.

Više od 700 dana nakon što su radnici uspeli da učvrste potporne stubove, stabilizuju zvonike i instaliraju na stotine senzora kretanja, napori da se mesto napravi sigurnim, uoči restauracije, gotovo da su završeni.

Sa krova, sada većim delom pokrivenim kompleksom konstrukcija skele i radnom platformom, Makron je "zavirio" u oštećenu katedralu i zahvalio radnicima na licu mesta.

"Svi smo impresionirani onim što vidimo, radom koji je postignut za dve godine", rekao je Makron u obraćanju grupi radnika i dodao "Bravo i hvala."

General Žan-Lui Žorželin, bivši načelnik štaba vojske koga je Makron postavio da bude na čelu obnove, rekao je za radio "Frans Inter" da će restauratorski radovi početi pre kraja 2021. godine.

Prva faza projekta bila je kompleksna zbog potrebe za uklanjanjem 200 tona uvijenog metala nakon požara.

Rad je, takođe, zaustavljen tokom prvog leta posle požara usled zabrinutosti zbog zagađenja olovom i otada je povremeno usporavan zbog pandemije korona virusa.

Žorželin je dodao da pitanje finansiranja restauracije još ne zabrinjava, i da je u periodu posle požara pristiglo oko 834 miliona evra donacija od milijardera tajkuna i katoličkih domaćinstava.

Katedrala, koja je predstavljena u klasičnom romanu Viktora Igoa

"Zvonar Bogorodičine crkve", nalazi se na spisku svetske baštine UNESCO.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DVE GODINE OD POŽARA U NOTR DAMU Makron "zavirio" u oštećenu katedralu, pa poručio radnicima: "Bravo i hvala"

Izvor: Blic, 15.Apr.2021

Francuski predsednik Emanuel Makron posmatrao je danas radove na sanaciji i obnavljanju katedrale Notr-Dam u Parizu, dve godine nakon što je plamen zahvatio vekovima staro potkrovlje katedrale, prouzrokujući rušenje tornja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.