Makron osudio antisemitske napade na Finkelkrota

Izvor: RTS, 17.Feb.2019, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron osudio antisemitske napade na Finkelkrota

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je antisemitske uvrede koje je na račun poznatog francuskog filozofa Alena Finkelkrota uputila grupa demonstranata na protestu "žutih prsluka" u Parizu.
Uvrede koje su filozofu dobacivane iz kolone demonstranata uključivale su reči kao što su "Cionista", "Idi u Tel Aviv" i "Mi smo Francuska".

Makron je rekao da antisemitske uvrede predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "apsolutnu negaciju onoga što jesmo i što nas čini velikom nacijom".
"To nećemo tolerisati", napisao je Makron na Tviteru.
Finkelkrot u međuvremenu dobio policijsku zaštitu, prenosi Politiko.
Sam Finkelkrot je izjavio da je prilikom protesta osetio "apsolutnu mržnju" i da je osetio olakšanje kada je policija intervenisala.
Bernar-Anri Levi, takođe poznati francuski filozof, osudio je antisemitski napad na Finkelkrota.
"U Francuskoj 2019 - mali nacisti napali su francuskog pisca", napisao je on i izrazio očekivanje da će ta šokantna scena srušiti i poslednje ostatke nedodirljivosti koju su "žuti prsluci" uživali u medijima.

Nasilje je obeležilo većinu protesta "žutih prsluka", koji su započeli zbog poskupljenja benzina, da bi se razvili u masovni pokret protiv predsednika Emanuela Makrona.
Taj pokret, koji je sve više podeljen, ima sada problem da održi zamah, kao i podršku javnosti koja je u početku bila jaka.
AP konstatuje da je u Francuskoj sve više onih koji se glasno pitaju koliko dugo će trajati protesti "žutih prsluka", koji odvlače resurse snaga bezbednosti i slabe privredu zemlje.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.