Makron najavio ukidanje vanrednog stanja

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2017, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron najavio ukidanje vanrednog stanja

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će „ove jeseni“ ukinuti vanredno stanje u toj zemlji uvedeno nakon džihadističkih napada u Parizu u novembru 2015, u kojima je ubijeno 130 ljudi, prenosi AFP.

„Ove jeseni ukidanjem vanrednog stanja vratiću ponovo slobode francuskom narodu, zato što su ove slobode preduslov postojanja snažne demokratije“, rekao je Makron u obraćanju poslanicima oba doma francuskog Parlamenta u Versajskoj palati.

„Želim da sve duboke reforme, koje su ozbiljno potrebne našim institucijama, budu gotove u roku od godinu dana. Ove reforme će ići u Parlament, ali, ukoliko bude potrebno, daću ih na izjašnjavanje biračima putem referenduma“, poručio je Makron.

„Do sada smo bili na pogrešnom koloseku. Više smo voleli pravila od inicijativa“, rekao je Makron obraćajući se poslanicima u Versajskoj palati, prenosi AFP.

On je predložio da se broj poslanika oba doma smanji za trećinu, što je predlagao i u predizbornoj kampanji, uz obrazloženje da bi to pozitivno uticalo na opšti kvalitet rada Parlamenta.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.