Makron će jedva dočekati Vučićevu ideju

Izvor: B92, 11.Nov.2019, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Makron će jedva dočekati Vučićevu ideju"

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije kaže da je Srbija glavni saveznik Francuske na Balkanu.

On dodaje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić od francuskog predsednika Emanuela Makrona u Parizu dobiti podršku za "mali Šengen".

Zečević je podsetio da je Makron iskoristio 11. novembar prošle godine i osnovao Pariski forum o miru, sa idejom da afirmiše francusku spoljnu politiku pred važnim međunarodnim akterima i liderima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Ove godine očekuje se oko 6.000 učesnika. Makron želi da afirmiše koncept multilateralizma kao zajedničkog delovanja više država da bi se obezbedio mir, ekonomski razvoj, zaštita životne sredine, naspram Trampovog bilateralizma i nacionalizma. Predsednik Vučić tu želi da afirmiše stavove srpske spoljne politike i da dobije neke dodatne informacije", rekao je Zečević za RTS.

Predsednik Vučić je, kako je naveo Zečević, rekao da želi da saopšti Makronu inicijativu "malog Šengena".

"Makron će jedva dočekati tu ideju, jer je to neka vrsta pripreme ulaska u EU, pokušaj da se podigne životni standard stanovništva, da se ekonomski intenzivira razmena u našem regionu. To Makronu u suštini odgovara, jer smatra da dok ne uđemo u EU treba da poradimo na našim odnosima. Sigurno će za to dobiti zeleno svetlo", istakao je Zečević.

Prema njegovim rečima, predsednik Vučić želi da mu postavi pitanje o novom modelu proširenja koji Francuska navodno želi da promoviše.

"Videćemo šta taj novi model donosi, mada je postojeći model veoma komplikovan. Na primer, Poglavlje 23 Francuska nikada ne bi ispunila kada je reč o nezavisnosti pravosuđa, jer u Francuskoj postoji veza između izvršne vlasti i pravosuđa", napomenuo je Zečević.

Dodaje da dobri politički odnosi daju elan ekonomskim odnosima.

"Mislim da je u ovom trenutku Francuska prvi put pokazuje karakter i želju da Nemcima kaže da su i Francuzi deo EU. Bili su dosta povučeni i do sada je Nemačka vladala Evropom. Za nas je interesantno to da je Srbija glavni saveznik Francuske na Balkanu. Mi smo interesantni za njih, kao i njihova podrška nama na evropskom putu", rekao je Zečević.

Pre mesec dana Makron je rekao da će se direktno uključiti u dijaog Beograda i Prištine.

"I to će verovatno biti na stolu. Postavlja se pitanje na koji način bi dijalog mogao da se obnovi, a uslov je povlačenje taksi. Što znači da će se verovatno tražiti neko rešenje gde bi Priština povukla takse, a istovremeno se ne bi na neki način obrukala, što znači da bi dobila nekakav manji ustupak od Srbije, a kakav je to ustupak, to ćemo videti", istakao je Zečević.

On smatra da je poseta Emanuela Makrona Beogradu prošle godine bila veoma dobra.

"Francuzi su i pre toga doneli strategiju spoljne politike gde na Balkanu Srbija ima centralno mesto. Dolazi do uspona ekonomskih odnosa Srbije i Francuske. Stav Francukse države je u žiži javnosti. Makronov intervju u listu 'Ekonomist' izazvao je dosta kontroverzi u vezi sa NATO i proširenjem", kazao je Zečević.

Makronov stav da je EU na ivici propasti ga, kako je napomenuo, nije iznenadio jer se on otpočetka zalagao snažno za reformu EU, ali da nema podršku Nemaca.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.