Makron: Bitno pojednostaviti administrativnu strukturu Pariza

Izvor: RTS, 17.Jul.2017, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron: Bitno pojednostaviti administrativnu strukturu Pariza

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da treba drastično pojednostaviti složenu administrativnu strukturu grada Pariza, kako bi se francuskoj prestonici omogućilo da se uspešnije nadmeće sa drugim svetskim gradovima. Administrativne granice grada neizmenjene su od 19. veka.
Makron je rekao da će njegova vlada ove jeseni predložiti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << reorganizaciju šire pariske oblasti, komplikovanu reformu koju su njegova dva prethodnika počela, ali nisu završila nakon što su naišli na otpor među lokalnim političarima, prenosi Rojters.

"Ideja o većem Parizu zaslužuje bolje od onog što smo kolektivno učinili. Ako želimo da se šira pariska oblast uspešno nadmeće na međunarodnoj sceni i donese bogatstvo koje ćemo potom raspodeliti širom zemlje, moramo drastično pojednostaviti njegove strukture", rekao je Markon u govoru u Senatu o teritorijalnoj organizaciji.
Administrativne granice grada Pariza ostale su prilično neizmenjene otkako su u vreme Napoleona Trećeg izgrađeni veliki bulevari širom francuske prestonice u 19. veku.
Oko dva miliona ljudi sada živi u Parizu u užem smislu reči, koji je okružen pregrađima u kojima živi još oko 10 miliona ljudi, a kojima upravlja mreža nezavisnih vlasti.
To je omelo napore da se premosti jaz između bogatog centralnog dela i zapadnog predgrađa Pariza s jedne strane, i siromašnih predgrađa na severu i istoku prestonice s druge strane, gde povremeno dolazi do nereda.
Uvođenje šire pariske uprave 2016, po londonskom modelu, nije bilo praćeno ukidanjem suvišnih lokalnih vlasti zbog otpora lokalnog rukovodstva, napominje britanska agencija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Makron: Bitno pojednostaviti administrativnu strukturu Pariza

Izvor: Blic, 18.Jul.2017, 00:20

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je juče da treba drastično pojednostaviti složenu administrativnu strukturu grada Pariza, kako bi se francuskoj prestonici omogućilo da se uspešnije nadmeće sa drugim svetskim gradovima...Makron je rekao da će njegova vlada ove jeseni predložiti reorganizaciju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.