Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2010, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Maestral“ – sveži vetar promena u strateškom partnerstvu Rusije i Francuske

29.10.2010. -

U novinama poslovnih krugova Francuske „Tribjun" juče se pojavio intervju ministra odbrane republike Ervea Morena, u kojem je on izjavio da će pitanje prodaje Rusiji ratnog broda tipa „Maestral" biti rešeno do kraja ove godine. Temu će nastaviti komentar analitičara Aleksandra Mihajlova.

Odmah treba reći da su pregovori zasad obustavljeni, jer je raspisan tender na kojem učestvuju predstavnici drugih zemalja. Pretpostavlja se da je projekat „Maestral" >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << deo političko-ekonomskog sporazuma između Moskve i Pariza i pregovora između dvojice državnih lidera. U principu, međusobna saradnja naših zemalja u sferi odbrane je vrlo perspektivna. Ona se obezbeđuje visokim tehnološkim nivoom, a što je glavno – poverenjem, koje se između nas uspostavilo na međunarodnoj areni. Ipak, postoji još jedan važan aspekat. Po mišljenju rukovodioca Centra za analizu svetske trgovine oružjem, Igora Korotčenka, rukovodstvo Francuske sprovodi u izvesnoj meri nezavisnu vojno-tehničku politiku, distancirajući se povremeno od SAD. I zato se može pretpostaviti da će na budućem tenderu Ministarstva odbrane RF francuski projekat imati prilično ozbiljne šanse. U sastavu naših vojno-morskih snaga on se odavno očekuje.

Igor Korotčenko kaže:

Nije tajna da se pitanje kupovine „Maestrala" oštro postavilo nakon rata s Gruzijom, koja je pre dve godine verolomno napala Južnu Osetiju. Upravo tada, u toku borbene primene, osetili smo da nam nedostaju brodovi te klase. „Maestral" nije prosto nosač helikoptera, već i moderan desantni brod, a u francuskoj RM je takođe još i komandni brod, koji može da deluje u sastavu višeciljne grupacije na prilično velikoj udaljenosti od obale.

Uzgred rečeno, predsednik odbrabmenog nadleštva Francuske, gospodin Moren, bio je među onima koji su još u junu 2009. godine uputivši pismo ruskom kolegi, pristupili pregovorima u vezi s „Maestralom". On danas smatra da će uspeh pregovora „otvoriti vrata i za druge mogućnosti saradnje", tim pre što je Francuska spremna da bez ikakvih ograničenja preda i tehnologiju projekta.

„Koliko je ovaj projekat ipak neophodan Rusiji?" glasi pitanje postavljeno stručnjaku Igoru Korotčenku.



Naravno, on će omogućiti da se na kvalitativno nov nivo podigne upravljanje grupacijom ratnih brodova i opremljenost ruske flote. Očigledno je da će u Francuskoj biti nabavljena još dva broda, a još dva će se graditi u ruskim brodogradilištima... Na kraju će se na četiri ratne flote Rusije pojaviti savremeni ekspedicijski višenamenski brodovi tipa „Maestral".

U karakteristici ovog broda sadrži se epitet „ekspedicijski"... Zar nas ne podseća sve ovo na našu bogatu istoriju, kad smo „išli u pohode u daleke krajeve"? Jer, sasvim nedavno ruski predsednik Dmitrij Medvedev je skrenuo pažnju na to da se savremena Rusija ne sme poistovećivati direktno s SSSR....



Kao prvo, naša doktrina nema agresivnih planova, naša politika je miroljubiva... Ona nije usmerena na ekspanziju... U taktici se razlikujemo od SSSR. I kao drugo, obnova naoružanja predstavlja samo deo opšte reforme države. Kao što je dobro poznato, naša materijalno-tehnička baza armije i flote je veoma zastarela. Potrebna nam je isporuka nove tehnike i to najboljih svetskih uzora.


U poslednje vreme pojavio se još jedan neosporan aspekat u međunarodnim odnosima i ulozi Oružanih Snaga. Imam u vidu borbu protiv međunarodnog terorizma i takozvano „pokazivanje zastave", koje je ovde neophodno," istakao je Igor Korotčenko. „Ko zna kakvi zadaci se mogu pojaviti pred ruskom vojnom flotom u dužoj perspektivi?"

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/Kari Käsper/cc-by-nc-sa 3.0
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.