MAKRON BESAN, NOVE GLAVOBOLJE ZA PARIZ: Francuske trupe ponovo ugrožene, neko ih istiskuje iz Afrike?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2023, 19:28

MAKRON BESAN, NOVE GLAVOBOLJE ZA PARIZ: Francuske trupe ponovo ugrožene, neko ih istiskuje iz Afrike?!

Francuska ima oko 1.500 vojnika u Nigeru

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je spreman da "podrži sankcije protiv počinilaca opasnog puča u Nigeru". Prethodno je njegov ministar spoljnih poslova rekao da preuzimanje vlasti nije definitivno.

Francuska je u Nigeru oformila glavno bazno mesto za dugogodišnje operacije protiv pobunjenih islamističkih militanata u regionu Sahela, preneo je Rojters.

Francuska ima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oko 1.500 vojnika u zemlji, koji podržavaju lokalnu vojsku, nakon što su se mnogi povukli iz susednog Malija i Burkine Faso zbog tamošnjih državnih udara.

Ako uspe puč u Nijameju, koji se dogodio u sredu, francuske trupe možda bi bile prinuđene da se povuku i odatle, kažu diplomate i analitičari.

Puč je već sutradan naišao na široku osudu, a francuski predsednik rekao je da će podržati zapadnoafrički regionalni blok ECOVAS ako odluči da uvede sankcije.

- Ovaj državni udar je potpuno nelegitiman, izuzetno opasan za Niger, Nigerijce i ceo region - rekao je Makron novinarima u Papui Novoj Gvineji.

Francuski zvaničnici istakli su da još uvek nije jasno ko je trenutno glavni u Nigeru, uprkos tome što se vojni lider u četvrtak pojavio kao vođa zaverenika.

- Kada govorim o pokušaju državnog udara, to je zato što ne smatramo da su stvari definitivne - navela je ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona.

Makron je rekao da je razgovarao sa predsednikom Nigera Mohamedom Bazumom, koji se nalazi u svojoj palati, i pozvao da bude vraćen na funkciji. Francuska ima dodatnih 1.000 vojnika stacioniranih u Čadu.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.