Luvr najposećeniji muzej u 2012.

Izvor: Blic, 29.Mar.2013, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luvr najposećeniji muzej u 2012.

Pariski Luvr je bio najposećeniji muzej umetnosti u 2012. godini, prema listi koju je objavio britanski časopis Art Njuzpejper (Art Newspaper).

Luvr je tokom prethodne godine posetilo 9,7 miliona ljudi, što je milion više nego 2011. Većoj posećenosti doprinelo je i otvaranje novog dela muzeja posvećenog islamskoj umetnosti. Luvr od 2007. drži titulu najposećenijeg muzeja na svetu.

Na drugom mestu je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njujorški muzej Metropoliten, a sledeća tri su iz Londona: Britanski muzej, Tejt Modern i Muzej Viktorija i Albert.

Velika posećenost britanskih muzeja delom je posledica povećanog

broja turista u Londonu zbog održavanja Olimpijskih igara.

Iznenađujuće, nijedna od 20 najpopularnijih izložbi nije održana u

nekom od pet najposećenijih muzeja.

Najpopularnija u 2012. bila je Izložba holandskih majstora u tokijskom Metropolitenu, koju je od juna do septembra posećivalo oko 10.000 ljudi dnevno. Među izloženim delima - pozajmljenim iz haškog Maurichuisa koji se renovira do 2014. i drugih holandskih muzeja - bila je i slika Jana Vermera van Delfta "Devojka s bisernom minđušom" (1665). Izložba će obići i SAD i Italiju pre nego što se vrati u domovinu polovinom sledeće godine.

Na drugom mestu je "Amazon: Ciklusi modernosti" u Kulturnom centru Rio de Žaneira (blizu 8.000 posetilaca dnevno), a na trećem "Italijanski umetnici 19. veka" u petrogradskom "Ermitažu" (7.747 posetilaca dnevno).

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Očekivano ili ne: Najposećeniji muzej u prošloj godini...?

Izvor: S media, 30.Mar.2013, 07:50

Pariski muzej Luvr bio je najposećeniji u 2012-oj godini prema listi koju je sastavio časopis "Art Newspaper".

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.