Lideri G20 postigli dogovor o disbalansima

Izvor: Blic, 19.Feb.2011, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri G20 postigli dogovor o disbalansima

PARIZ - Predstavnici vodećih svetskih privreda su danas na sastanku Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i onih sa brzim rastom postigli kompromisni sporazum o merama za uočavanje neravnoteža u globalnoj privredi, za koje stručnjaci smatraju da su značajno doprinele finansijskoj krizi, otkrila su dvojica neimenovanih zvaničnika G20.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja članica G20 su uspeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da nagovore Kinu da usvoji listu od pet indikatora za utvrđivanje disbalansa, time što su ublažili kriterijume za merenje suficita tekućeg plaćanja, prenela je agencija AP.

Jedan od anonimnih zvaničnika je pojasnio da je na dvodnevnom sastanku, koji se danas završava u Parizu, odlučeno da kamate na kineske devizne rezerve, najveće u svetu, neće biti uključene u proračun bilansa tekućih plaćanja, kojim se meri trgovinski i kapitalni priliv i odliv neke zemlje.

Tako će taj indikator predstavljati kombinaciju između bilansa tekućih plaćanja, kojeg je želela većina zemalja, i trgovinskog bilansa, što je tražila Kina. Preostala četiri indikatora čine realne efektivne kursne stope, devizne rezerve, kao i nivoi javnog i privatnog duga.

Postizanje dogovora predstavlja delimični uspeh za Francusku, koja ove godine predsedava G20. Međutim, teži zadaci utvrđivanja kad disbalansi postaju opasni i kako ih ublažiti su ostavljeni za buduće sastanke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.