Le Talek: Zvezda je kao Borusija...

Izvor: Mondo, 08.Feb.2016, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Le Talek: Zvezda je kao Borusija...

"Čuvaću leđa Marku i Mičelu", kaže nova Zvezdina "šestica" sa brojem 4. Naš kolega Lazar Van Pariž "skenirao" je Le Taleka za čitaoce MONDA.

Rođen u Poasiju, 19. aprila 1990. godine, Damien Le Talek imao je čudan fudalski put.

Njegova tehnika, probojnost i preciznost na poziciji napadača, koja se ogledala u golovima za sve mlađe selekcije reprezentacije Francuske (ukupno 27 pogodaka) nagoveštavala je da će izrasti u klasnog napadača nekog od timova >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << iz Lige 1.

Ali, 2009. godine napustio je mlađe kategorije Rena i prešao u – Borusiju Dortmund.

Tamo, igrajući uglavnom za rezerve, transformisao se u defanzivnog vezistu i napravio neočekivan zaokret u karijeri: francuski Nant, ukrajinska Hoverla i ruska Mordovija iz koje je, bukvalno, pobegao ove zime u Crvenu zvezdu.

Iako isprva nije krio da mu dolazak u Srbiju nije bio prioritet, izgleda da se 25-godišnji Francuz brzo navikao na novu sredinu, a videćemo i da li će se u crveno-belom i skrasiti.

U razgovoru za "Sportnetwork", novi defanzivni vezista u ekipi Miodraga Božovića, koji bi trebalo da obezbedi nesmetanu promociju Marka Grujića u polušpica, izneo je prve utiske po dolasku na Kipar. Sedam dana, jedna utakmica, ali dovoljno tema za razgovor...

"Ovo je bila laka nedelja, iako je prva, pre svega zbog Mičela. On mi je pomogao da se brzo uklopim u tim, jer se znamo od ranije. Svi momci su veoma 'cool', tako da mi je bilo jednostavno i lako da se snađem", rekao je Le Talek, potom upitan da li se raduje novom partnerstvu sa Mičelom Donaldom.

Foto: FK Crvena zvezda

"Da, kako da ne? Prošle godine smo odigrali sve utakmice zajedno i bili smo odličan tandem. A, ovaj tim je bolji od Mordovije, tako da mislim da je lakše igrati s ovim momcima nego u Mordoviji".

Le Talekov dolazak značiće, po svemu sudeći, određene rotacije za prolećni deo sezone. Grujić će "napred", odmah iza Uga Vijeire, a nešto ofanizvniji mogao bi da bude i Donald, koji je odlaske pred protivnički gol uglavnom žrtvovao kada se ispostavilo da Grujića "hoće" u ofanzivi.

"Odigrao sam samo jednu utakmicu, tako da ne mogu da kažem da li će mu biti lakše sa mnom ili ne. Ali, nadam se da ću mu pomoći, verujem da će za Marka biti lakše sada kada ću ja ostajati nešto defanzivnije. I za Mičela takođe, imaće obojica više prostora. Biću tu da im čuvam leđa i da njima bude lakše...", rekao je skromno i nedvosmisleno najavio šta će biti njegov osnovni zadatak u novoj sredini.

A, o novoj sredini nije želeo da priča hvalospeve posle tako kratkog perioda. Ipak, uporedio je Crvenu zvezdu sa Borusijom Dortmund i rekao da je napravio veliki pomak unapred u odnosu na prethodni klub.

"Došao sam tek pre nedelju dana, možda je rano za poređenja. Bolje je nego u Mordoviji, ovo je veliki klub kao i Borusija. Ali, hajde da sačekamo još koju nedelju, ovde sam tek sedam dana...", izjavio je Le Talek.

Foto: FK Crvena zvezda

S kim provodi vreme...

"Za Mičela sam rekao, družim se i sa Ugom, znam ga iz Rusije, često pričam i sa Markom, Luisom... Ovde svi govore engleski, tako da komuniciram sa svima, trudim se da ih upoznam", rekao je Le Talek na kraju razgovora za "Sportnetwork".

S obzirom na to da su navijači Crvene zvezde nestrpljivi da vide kakvo su pojačanje doveli, a da do prve superligaške utakmice ima još dve nedelje, pričali smo sa kolegama iz Francuske koje su pratile Le Taleka, i kao mladog fudbalera i potom, kao igrača Hoverle i Mordovije.

Lazar Van Pariž, novinar koji radi za francuski portal "Footballski", posvećen strogo istočno-evropskom fudbalu, kratko je za čitaoce MONDA odradio "skener" svog zemljaka.

"Hej, Le Talek, možeš li da igraš 'šesticu'? Potreban nam je jedan igrač", prepričao nam je Van Pariž anegdotu sa treninga Borusije, kao i Le Talekov odgovor:

"Radije ću da igram 'šesticu' nego da sedim na klupi".

"Tako je sve počelo", napisao nam je Lazar, navodeći da Le Talekova tehnika nije bila za centarfora, ali da se vrlo brzo adaptirao na novu ulogu u kojoj su do izražaja došle njegove prednosti, a ne mane.

"On je nešto poput 'pit bula', mada mnogo toga zavisi i šta trener zapravo traži od njega. Dobar je u vazduhu, ali se trudi da ostane prilično defanzivan. Da je košarkaš, on bi bio najbolji defanzivni skakač svoje ekipe, iako nije visok. To govori s koliko snage i energije ulazi u utakmicu", napisao nam je Lazar.

"Dakle, dobar je u duelima, ume odlično da anticipira igru protivnika i preseče veliki broj lopti, nema nikakav problem da odradi svaki taktički zadatak, ne plaši se i da ukliza svom snagom. Više ljudi reklo mi je za njega da važi za igrača koji poštuje zamisli trenera i sprovodi ih u delo", dodao je.

Trougao Le Talek-Donald-Grujić, sa krilima Srnićem i Kataijem i napadačem Vijeirom uskoro na delu.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.