Lazanski: Cilj terorista je da se nađu u prvim minutima televizijskog dnevnika i na naslovnim stranicama svih listova

Izvor: Vostok.rs, 09.Jan.2015, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lazanski: Cilj terorista je da se nađu u prvim minutima televizijskog dnevnika i na naslovnim stranicama svih listova

09.01.2015. -

Čitavu Evropu je potresla teroristička akcija koja se desila u Parizu 7. januara. Članovi jedne islamske grupacije su otvorili vatru iz automata Kalašnjikov na redakciju francuskog lista "Charli Hebdo", koji je poznat po satiričnim člancima oko islama. Ubijeno je nekoliko novinara. Komentar vojnopolitičkog analitičara Miroslava Lazanskog.

- Ja to povezujem sa diverzifikacijom udara Al-Kaide >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i islamskih terorista na ciljeve. To je nekad bilo sa avionima, pa se nekad pretvorilo u napade na vozove u Španiji, pa napad na metro u Londonu. Bili su razni pokušaji. Dakle, oni su se sad jednostavno raspršili koliko "Islamska Država", toliko i određene čelije Al-Kaide i traže različite načine i različite ciljeve koji bi bili što gromoglasniji. Kad napadate neku robnu kuću i napravite tamo terorističke akcije to nema takav odjek u medijima, kao kad ubijete 12 novinara ili članova redakcije. To je odmah tema broj jedan u svim svetskim medijima. Cilj terorista je da budu u prvim minutima svakog televizijskog dnevnika i na naslovnim stranicama svih listova. Ovaj zločin u Parizu će biti glavna tema sledećih nekoliko dana. Drugo je, da teroristi ne mogu sada da udare protiv nekih strogo čuvenih ciljeva koji bi bili po svojim efektima užasni, kao recimo napad na nuklearnu centralu, neku luku ili neki vojni objekat. Oni se čuvaju. Ali redakciju niko ne čuva. I to je najlepše napasti. A pošto je list i ranije objavljivao satirične članke oko islamske vere. oni su se još ranije zamerili i bili su na neki način određeni kao cilj.

Ima još jedan momenat. Posle Nove godine pažnja svih bezbednosnih struktura u Evropi pomalo je popustila, jer pažnja se obično fokusira za Novu godinu i uoči nje. Kad prođe Nova godina, posle toga sve bezbednosne službe pomalo odahnu. I oni su tačno to tempirali i udarili. Nažalost, mi smo svedoci da du na kraju 2014. godine zemlje EU zauzele vrlo rigidan stav prema Rusiji. I to može imati svoje posledice i po pitanju terorizma. Evropa ne može da bude izolovana od svega što se dešava na Bliskom Istoku. A opet, ponavljam, bez saradnje svih evropskih država to neće lako ići.


Grigorij Sokolov,

Izvor: Glas Rusije, foto: © REUTERS/Jacky Naegelen    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.