Izvor: B92, 17.Apr.2010, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lasta" uvela dodatne linije

Beograd -- Saobraćajno preduzeće "Lasta" zbog otkazanih avio letova usled vulkanskog oblaka uvelo je još šest vanrednih polazaka autobusa ka Nemačkoj i Švajcarskoj.

Dežurni dispečer Igor Stojanović je rekao da su četiri vanredna polaska obezbeđena za Nemačku, a dva za Cirih, kao i da je jedan prazan autobus poslat u Pariz jer postoji veliko interesovanje putnika za dolazak u Srbiju.

Stojanović je naveo i da su po iskazanom interesovanju putnika za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sutra za Nemačku uz redovne polaske planirana i još četiri vanredna autobusa.

Po Stojanoviću, "Lasta", takođe sutra, planira da poveća broj polazaka za Francusku koja je, uz Nemačku i Švajcarsku, jedno od glavnih tržišta tog saobraćajnog preduzeća.

Iz "Železnica Srbije" je takođe saopšteno da je u železničkoj stanici Beograd broj prodatih voznih karata u međunarodnom putničkom saobraćaju povećan za 70 odsto, pošto je zbog vulkanske prašine s Islanda blokiran avio saobraćaj u Evropi.

Međunarodni železnički saobraćaj odvija se nesmetano, a najveće interesovanje putnici su iskazali za linije srpskih železnica iz Beograda ka Pragu, Moskvi, Beču, Filahu, Štutgartu, Diseldorfu i Minhenu, ali i dalje ka Amsterdamu, Parizu i Londonu.

Uprava granične policije je naložila svim graničnim prelazima da se državljanima zemalja EU omogući prelazak preko teritorije Srbije uz lične karte, bez putnih isprava, a "Železnice Srbije" i autobuska saobraćajna preduzeća najavljuju uvođenje dodatnih polazaka na svim linijama, ukoliko to bude potrebno zbog haosa koji je nastao u međunarodnom vazdušnom saobraćaju.

Direktor Medija centra "Železnica Srbije" Nenad Stanisavljević kaže da železnički saobraćaj ka zapadnoj Evropi funkcioniše bez ikakvih problema, a da su se srpske železnice jutros sa turskim dogovorile da se pojača saobraćaj na relaciji Turska-Srbija, zbog blokade avio-saobraćaja.

Stanisavljević je radnije rekao da postoji komunikacija i sa drugim železničkim upravama u okruženju i dodao da će, ukoliko bude bilo potrebe i izraženog interesovanja, biti povećan međunarodni saobraćaj i na drugim linijama.

Stanisavljević je kazao da se za sada ne beleži neki značajniji porast obima putnika, ali da ih "Železnice" očekuju i da će, ukoliko ih bude, dodatni vagoni biti spremni.

Zbog ogromnog oblaka vulkanskog dima sa Islanda, zatvoren je veliki broj međunarodnih aerodroma u Velikoj Britaniji, Irskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i nordijskim zemljama, otkazano je više od 6.000 letova.

Kako još nema preciznih informacija o uspostavljanju redovnog vazdušnog saobraćaja, "Lasta" će biti na usluzi svim putnicima koji se odluče na autobuski prevoz, navedeno je u saopštenju tog prevoznika.

Na Beogradskoj autobuskoj stanici (BAS) je rečeno da broj autobuskih linija za sada nije povećavan, ali da će, ukoliko bude potrebno, to biti učinjeno.

Na osnovu zahteva više ambasada država članica EU, Uprava granične policije je naložila svim graničnim prelazima da se državljanima zemalja Unije omogući prelazak preko teritorije Srbije uz lične karte, bez putnih isprava, saopštio je načelnik Uprave Nenad Banović.

Zbog obustave aviosaobraćaja izazvane erupcijom vulkana na Islandu, državljani EU nisu u mogućnosti da se vrate u svoje zemlje avionskim prevozom, već su primorani da koriste alternativna prevozna sredstva.

Kako državljani zemalja EU nisu u obavezi da prilikom putovanja u zemlje članice, pored lične karte, poseduju i pasoše, prolazak sa istim dokumentima i kroz Srbiju olakšaće im povratak kući.

Odluka Uprave granične policije je, kako je objašnjeno, doneta iz humanitarnih razloga i važiće do uspostavljanja redovnog avionskog sabraćaja na teritoriji EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.